Fakültemize Bağlı Merkezler

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi

Blokzincir ve İnovasyon Merkezi; İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde “İstanbul BTC: İstanbul Blockchain Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi” kurulmuştur. Üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz bu yapı sayesinden akademiden uzak gelişmeler sağlamış blokzincir konusunun üniversite içine taşınması; bu konuyla ilgili hem akademisyen hem de öğrencilerin gelişmelerinin sağlanması üzerine çeşitli etkinlikler yapılması ve üniversitenin blokzincir alanında ses getirecek faaliyetlerde bulunması hedeflenmektedir.

BU MERKEZDE SİZİ NELER BEKLİYOR?

Blokzincir Teknolojileri Eğitimleri
Blokzincir Farkındalık Seminerleri
Sektörel Bilgilendirme Seminerleri
Sektörel İşbirliği Çalıştayları
Bilişim Seminerleri
Proje Pazarı
Yeni Nesil Teknolojiler Etkinlikleri
Blokzincir Teknolojileri ve İnovasyon Merkezi'nde; yenilikçi teknolojilerin İstanbul Üniversitesi içerisinde formal eğitim müfredatları kapsamında yer edinmesini sağlamak, blokzincir ve yeni nesil finansal teknolojiler temelinde nitelikli eğitimler sunarak ulusal ve uluslararası işgücü piyasasına yetişmiş insan kaynağı ve eğitmenler hazırlamak hedeflenenler arasındadır.

Eğitimlerin yanı sıra düzenlenmesi planlanan farkındalık seminerleri, işbirliği çalıştayları, sektörel işbirlikleri, blokzincir uygulamaları ve proje pazarı gibi etkinliklerle bu eğitimlerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.


MALİYE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Çalışma Alanları: Kamu Maliyesi araştırmaları.

Maliye Araştırma Merkezi’nin başlangıcı olan Maliye Enstitüsü 1949 yılında kurulmuştur. Enstitü’nün ilk müdürlüğüne Ord. Prof. Dr. Fritz Neumark atanmıştır.  

Maliye Enstitüsü kuruluşundan itibaren pek çok ulusal ve uluslararası faaliyet gerçekleştirmiştir. Bunların başında, Maliye Enstitüsü Konferansları gelmektedir. Yüzlerce uzmanın verdiği konferanslar 1955 yılından başlayarak düzenli olarak yayımlanmıştır. Maliye Enstitüsü sadece konferans tebliğlerini yayımlamakla kalmamış, zamanının önemli kitaplarını ve yabancı dillerde yayımlanmış ünlü eserlerin tercümelerini de yayımlayarak bu eserleri bilim dünyasının istifadesine sunmuştur. 

Maliye Enstitüsü’nün 1949 yılında başlayan otuz üç yıllık yolculuğu, 1982 yılında Araştırma Merkezi’ne dönüşmüş ve günümüze kadar Maliye Araştırma Merkezi adı altında devam etmiştir.

Maliye Araştırma Merkezi’nin 1955 yılından beri yayımlanan akademik yayını olan ve 2000 yılından beri hakemli bilimsel dergi olma özelliğini taşıyan Maliye Araştırma Merkezi Dergisi 2012 yılından itibaren alan indeksleri tarafından taranmaya başlanmıştır. Derginin ismi 2020 yılında Maliye Çalışmaları Dergisi olarak değiştirilmiştir.

Merkez (ve Enstitü) yaptığı çalışmalar, düzenlediği konferanslar ve hazırladığı raporlarla maliye politikalarının oluşturulmasında, vergi reform çalışmalarında ve mali mevzuatın şekillendirilmesinde önemli görevler ifa etmiştir. Merkezin 10.000’den fazla kitap ve diğer bilimsel yayınlardan oluşan kütüphanesi, 1999 yılına kadar, İktisat Fakültesi’nin merkez kütüphaneden sonra en zengin kütüphanesi olma özelliğini taşımıştır. 1999 yılında depremden zarar gören Merkez Bina’nın tadilatı nedeniyle taşınan eserler, İktisat Fakültesi Merkez Kütüphanesi’nde muhafaza altına alınmıştır. 

2020 yılında merkez tarafından yayımlanan dergiler

  • Maliye Çalışmaları Dergisi, Sayı: 63, Yıl: 2020.
  • Maliye Çalışmaları Dergisi, Sayı: 64, Yıl: 2020.

2020 yılında merkez tarafından düzenlenen panel:

  • Vergi Uygulamalarında Dijital Dönüşüm. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ile ortak organizasyon). İstanbul Üniversitesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu, 4 Mart 2020.

2020 yılında merkez tarafından hazırlanan rapor:

  • Fiscal Policies in Times of the Covid-19 Pandemic: The Case of G-7 Countries and Turkey, Çiğdem Börke TUNALI, Naci Tolga SARUÇ.

İKTİSADİ GELİŞME VE DOKÜMANTASYON MERKEZİ – İGDOM

Çalışma Alanları: Kalkınma İktisadı, İktisadi Gelişme ve Dış Ticaret Verilerinin Analizi.

Özgeçmiş ve Misyon

İktisadi Gelişme ve Dokümantasyon Merkezi 1980 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Önce Necati MUMCU’nun sonra Doğan KARGÜL’ün Müdürlüğü döneminde Türkiye’nin iktisadi gelişme ve kalkınma süreci içinde politika uygulamalarına ve stratejilerine yönelik birçok rapor ve araştırma yapılmıştır. Aziz Burak ATAMTÜRK’ün Müdürlüğü döneminde ise hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı makamlarına ülkenin iktisadi gelişme ve kalkınma süreçleri ile ilgili çeşitli raporlar hazırlanmıştır. 2023 Hedefleri doğrultusunda Makine Teçhizat Sanayi ve Elektrikli Makine Teçhizat Sanayilerinin vizyon belgelerinin hazırlanması için 2009 ve 2010 yıllarında yapılan çalıştaylarda Merkez Üyesi Dündar Murat DEMİRÖZ Merkezi ve fakülteyi temsilen katılmıştır. Bu çalıştaylarda yine fakültemiz bünyesinde yer alan Türkiye Avrupa Ortadoğu Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Araştırma Merkezi TAVORAM ile ortak çalışma yürütülmüştür. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde hazırlanan çalışmalarda 2009 yılından 2015 yılına kadar Merkez Bankasının politikaları, işsizlik, sanayi ve büyüme politikaları hakkında görüş bildirilmiştir. 2014 yılından 2018 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Yüksek Akademik İstişare Kurulunda kurulun bir üyesi olarak Dündar Murat DEMİRÖZ Merkezimizi temsil etmiştir. 2020 yılının Ekim ayında başlatılan ve fakülte dekanlığımızın da desteği çerçevesinde devam eden Türkiye’nin Alt Bölgelere Göre Gelişme ve Rekabet Endeksi çalışmaları devam etmektedir. Kısa vadede Türkiye’nin bölgelere göre ihracat ve ithalat performansını derecelendirecek, nitelik ve niceliğine göre sınıflandıracak bir rapor hazırlanmaktadır.


Merkezimiz kuruluşundan beri Türkiye’nin iktisadi kalkınma ve gelişme süreçleri ile ilgili verileri analiz etmeyi, böylece ülkenin kalkınmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda kuruluşundan bugüne Türkiye’nin kalkınma süreçlerindeki başarı ve eksiklikleri araştırmayı temel amaç ve misyon olarak belirlemiştir. İktisat Fakültesi bünyesinde bir Araştırma Merkezi olarak, bu çalışmalarda hem dekanlık, hem İktisat Bölümü hem de diğer Araştırma Merkezleri ile ortak çalışmaları hedeflemektedir.


Vizyon


Gelecekte öncelikli olarak Türkiye’nin mevcut sanayi envanteri üzerinde bölgesel ve sektörel farklılıkları da içeren verilerin toplanması, ileri teknolojinin geliştirilmesi, kullanımının yaygınlaştırılması ve bunun ülkemizin kalkınma süreçlerine nasıl etki edeceği üzerine çalışmalar hedeflenmektedir.



TÜRK İKTİSAT VE İÇTİMAİYAT TARİHİ ARAŞTIRMA MERKEZİ

Çalışma Alanları: Türk İktisat ve Sosyal Tarihi, Osmanlı İktisat Tarihi, Akdeniz’de Toplum ve Ekonomi.

1955 yılında Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan tarafından kurulan Türk İktisat ve İçtimaiyat Tarihi Araştırma Merkezi Türkiye’deki iktisadi tarih araştırmaları açısından çok önemli bir konuma sahiptir. Merkez tarafından yapılan çalışmalarda Osmanlı Arşiv belgeleri birincil kaynak olarak kullanılmakta bu sayede özgün araştırmalar yapılmasına imkân sağlanmaktadır. Bu bağlamda kuruluşundan itibaren ülkemizde yetişen ünlü iktisat tarihçilerine de araştırmalarını yapabilmeleri için bir zemin hazırlamış ve hazırlamaya da devam etmektedir. Merkezimizin kuruluş ilkelerini de belirlemiş olan ünlü iktisat tarihçisi Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan’a göre merkez içinde yapılacak çalışmalar gelecek nesiller için de yol gösterici olacak ve hem tarih hem de iktisat araştırmalarına ışık tutacaktır.


Merkezimiz kuruluşundan itibaren Arşiv kaynaklarının düzenli kullanımına önem göstermiş ve özellikle lisansüstü öğrencilerimizin çalışmalarında Selçuklu/Osmanlı devletlerinin iktisadi işleyişleri hakkındaki teorik çalışmalara destek verilmesi konusunda önemli bir rol üstlenmiştir. Üniversitemiz bünyesinde yer alan farklı disiplinlerden akademisyenlerin ve öğrencilerinde bu merkezde yapılan çalışmalarda yer aldıklarını da söyleyebiliriz. Son yıllarda düzenlenen etkinlikler ve okumalar ile lisans düzeyindeki öğrencilerin de iktisat tarihi araştırmalarında kullanılan kaynaklar ile tanışmaları amacıyla düzenli çalışma grupları oluşturulmuştur. Bu sayede geleciğin iktisat tarihçilerini yetiştirme misyonunda merkezimiz tarafından gerçekleştirildiğini görmekteyiz.


2020 yılında merkez tarafından hazırlanan raporlar:

2019 - 2020 Ahilik Haftası Etkinlikleri ve Geçmişten Günümüze Esnaflar Sergisi düzenlendi.

Osmanlı'da 500 yıllık fiyatlar - Endeks çalışması (devam etmektedir)


İSTATİSTİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Çalışma Alanları: İstatistik eğitim faaliyetlerinde bulunma ve demografi analizleri yapma.


İstatistik Araştırma Merkezi’nin kökeni 1952 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi İstatistik Enstitüsüne dayanmaktadır. 1985 yılında Yüksek Öğretim Kurumları Yasası gereğince Merkez statüsüne geçmiş ve “İstatistik Araştırma Merkezi” adını almıştır. İstatistik Araştırma Merkezi, fakülte bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu merkez fakülte genelinde uygulamalı istatistik eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmeyi, söyleşiler düzenlenmeyi ve özellikle sosyoekonomik ve demografik konular hakkında araştırmalar yapmayı hedeflemektedir.

27 Mart 1952 yılında Resmi Gazete’de yönetmeliği yayımlanarak faaliyetlerine başlayan İstatistik Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne bağlı ve tüzel kişiliği haiz bir enstitü olarak kurulmuştur.

Enstitünün gayesi, memleket hakkında neşredilen istatistikleri tahlil etmek, Türkiye’ye uygun istatistik metotları araştırmak, Enstitü İdare Heyetince uygun görülecek mevzular hakkında anketler ve istatistik araştırmaları tertip etmek, istatistik teorisi ve metodolojisi üzerinde incelemeler yapmak, Enstitü “öğretime imkân verecek bir dereceye gelince, yüksek mektep mezunları ve istatistik işlerinde çalışanlar için tekâmül kursları mahiyetinde öğretimde bulunmaktır.

Enstitünün kurucusu; İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin ilk Dekanı olarak görev yapan ve 1949 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne seçilen Ord. Prof. Dr. Ömer Celal SARÇ‘tır.


İstatistik Enstitüsü, İstatistik Araştırma Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.


Geçmişten günümüze İstatistik Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yerine getiren İstatistik Anabilim Dalı öğretim üyeleri sırasıyla Ord. Prof. Dr. Ömer Celal SARÇ, Prof. Dr. Haluk CİLLOV, Doç. Dr. Kayıhan ÖZOĞUZ, Prof. Dr. Durmuş DÜNDAR ve Prof. Dr. A. Karun NEMLİOĞLU’dur.


Nisan 2016 itibariyle İstatistik Araştırma Merkezi'nin yönetim kurulu üyeleri: Prof. Dr. Ali Karun NEMLİOĞLU (Müdür) , Dr. Öğr. Üyesi Hakan BEKTAŞ (Müdür Yardımcısı), Prof. Dr. Melda AKIN, Prof. Dr. Handan YOLSAL ve Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN.



METODOLOJİ ve SOSYOLOJİ MERKEZİ

Çalışma Alanları: İktisat Sosyolojisi ve Sosyal Yapı Analizi.

Metodoloji ve Sosyoloji Araştırma Merkezinin kökeni İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsüne dayanmaktadır. İktisat Fakültesi kurulduktan sonra Sosyoloji kürsüsünde yer alan Türk Sosyoloji geleneğinin önemli isimlerinin çalışmalarıyla Sosyoloji Merkezi aktif olmaya devam etmiştir. İktisat bölümü içinde toplumla ilgili araştırmalara odaklanan merkez daha sonra İktisat Sosyolojisi anabilim dalı bünyesinde günümüzdeki adı olan Sosyoloji ve Metodoloji Merkezi adını almıştır.


Merkezimiz kuruluşundan beri metodoloji ve sosyoloji alanlarında güncel gelişmeler doğrultusunda bilimsel araştırmalar yapma; JECS (Journal of Economy, Culture and Society) gibi yayınlar üretme; ve temelde sosyoloji alanında olmakla birlikte iktisat sosyolojisi, tarih, sosyal siyaset, uluslararası ilişkiler ve finansal çalışmalar alt başlıklarında eğitimsel faaaliyetler yürütmektedir. Üniversite bünyesinde yürütülmekte olan bu faaliyetler, gelecek yıllarda ulusal ve uluslar arası işbirlikleri ile daha da geliştirilecektir. Merkezin hedef kitlesi arasında akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, öğrenciler yer almaktadır.


Web Sitesi:


mesam.istanbul.edu.tr




İŞLETME YÖNETİMİ VE MUHASEBE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Çalışma Alanları: İşletme, finans, finansal teknolojiler ve muhasebe araştırmaları.

Merkez genel olarak işletme alanında, özel olarak muhasebe alanında araştırmalar yapmak, konferans düzenlemek ve eğitim programları düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Uzun yıllar bilgisayarlı muhasebe konusunda eğitimler düzenlemiştir. Eğitim programlarının üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerine devredilmesi ile merkezin misyonu bilimsel araştırmalar yapmak üzere şekillenmiştir.


2020 yılında “blockchain teknolojilerinin işletme uygulamalarına etkisi” başlıklı bir araştırma başlatılmış ve devam etmektedir. Araştırma ekibinde akademisyen ve uygulamacılar yer almakta olup toplam 13 kişiden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında iki çalıştay yapılması planlanmaktadır. Araştırmanın sonuçları bir panel etkinliğiyle kamuoyu ile paylaşılacaktır.

İNSAN KAYNAKLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ

Çalışma Alanları: Emek Piyasası çalışmaları ve insan kaynakları araştırmaları.

İnsan Kaynakları Araştırma Merkezinin kökeni İktisat ve İçtimaiyat Enstitüsüne dayanmaktadır. Fakülte bünyesine geçtikten sonra Sosyal Siyaset disiplini altında uzun yıllar “Sosyal Gelişme ve Araştırma Enstitüsü” olarak faaliyetlerini yürütmüş, Yüksek Öğretim Kurumları Yasası çerçevesinde merkez statüsüne geçmiş ve 1985 yılında “Çalışma ve Endüstri İlişkileri Araştırmaları Merkezi” adını almıştır. Alanda yaşanan gelişmeler doğrultusunda daha kapsayıcı olacağı düşünülerek 1998 yılında merkezin ismi “İnsan Kaynakları Araştırma Merkezi” olarak değiştirilmiştir.


Merkezimiz kuruluşundan beri emeğe yönelik hassasiyetleri çerçevesinde insan kaynağını gerek makro, gerekse mikro düzeyde ele alarak, güncel gelişmeler doğrultusunda bilimsel araştırmalar yapma, emek piyasalarına yönelik raporlar hazırlama, yayın ve eğitim faaliyetleri yürütmeyi hedeflemektedir. Üniversite bünyesinde yürütülmekte olan bu faaliyetler, gelecek yıllarda ulusal ve uluslar arası işbirlikleri ile daha da geliştirilecektir.



2020 yılında merkez tarafından hazırlanan raporlar:



Covid-19 ve İşçiler: Salgının İlk Döneminde Sanayi İşletmelerinde Çalışan Sendikalı İşçiler (Mavi Yakalılar)



Covid 19 Salgını Nedeniyle Alınan İstihdam Tedbirlerinin Beyaz Yakalı Çalışanların Ücret ve Yan Haklarına Yansıması



Covıd-19 Salgını Döneminde “Zorunlu” Evden Çalışma: İş ve Özel Yaşama Etkileri




TÜRKİYE AVRUPA VE ORTADOĞU EKONOMİK İLİŞKİLER ARAŞTIRMA MERKEZİ – TAVORAM

Çalışma Alanları: Avrupa ve Ortadoğu Ekonomik İlişkiler’in Türkiye Açısından Değerlendirilmesi ve Raporlanması.

Türkiye Avrupa ve Ortadoğu Ekonomik İlişkiler Araştırma Merkezi 1990 yılından bu yana aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kuruluşundan beri Türkiye’nin komşuları ve dış dünya ilgili iktisadi, siyasi ve kültürel ilişkilerini geliştirmesine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda Türkiye’nin dış ilişkilerinde önceliklerinin belirlenmesi ve geleceğe yönelik alternatif senaryolar üzerinde çalışılması hedeflerinin arasındadır. İktisat Fakültesi bünyesinde bir araştırma merkezi olarak, bu çalışmalarda siyasi ve kültürel ilişkilerin iktisadi sebep ve sonuçlarına yoğunlaşılması merkezimizin ayırıcı özelliklerinden biridir.


Merkezimizde Kıbrıs, Avrupa Birliği ve Asya ülkeleri ile ilgili birçok rapor ve araştırmanın yanı sıra hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı makamlarına ülkenin iç ve dış iktisadi süreçleri ile ilgili çeşitli raporlar hazırlanmıştır. 2023 Hedefleri doğrultusunda Makine ve Teçhizat Sanayi vizyon belgelerinin hazırlanması için 2009 ve 2010 yıllarında yapılan çalıştaylara katılmıştır. 2020 yılının Kasım ayında başlatılan ve Türkiye ile Avrupa Birliğinin yakın geleceğine yönelik bir rapor üzerinde çalışılmaktadır. Ayrıca, yine 2020 yılının Kasım ayında Fakülte bünyesindeki iki diğer Araştırma Merkezi ve Fakülte Dekanlığı ile birlikte başlatılmış olan “Bulgaristan’da Türk Vakıf Medeniyeti” ve “Dünya’da Türk Vakıf Medeniyeti” projeleri üzerinde ortak çalışma devam etmektedir.


2020 yılında merkez tarafında yürütülen projeler (henüz tamamlanmamış):



Türkiye ve Avrupa Birliği’nin Yakın Geleceği



Bulgaristan’da Türk Vakıf Medeniyeti



Dünya’da Türk Vakıf Medeniyeti


Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi (SUİAM)

Çalışma Alanları: Siyaset Bilimi, Bölge Çalışmaları, Uluslararası İlişkilerde Çatışma Alanları.

SUİAM Türkiye ve dünyadaki tarihi, toplumsal, iktisadi ve siyasi gelişmelerle ilgili araştırmalar yapmak, mevcut araştırmaları konferanslar ve akademik yayınlar yoluyla kamuoyu ile paylaşmak, bilim insanları ve öğrenciler arasında bilimsel paylaşımı ve etkileşimi geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Merkez tarafından organize edilen, alanında uzman bilim insanlarının konuk olduğu konferanslar dizisi ile en son ve yeni araştırmaların paylaşılması ve tartışılması sağlanmaktadır. Bu amaçla belirli periyotlarla gerçekleştirilen bir seminerler dizisi hazırlanmaktadır. Seminerler dizisiyle gerek İktisat Fakültesi’nin gerekse Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün akademik yaşamının derslerin ötesine geçerek daha da canlı tutulması; yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden davet edilecek bilim insanlarının en son çalışmalarını paylaşmasıyla, farklı ekollerin ve farklı çalışmaların öğrenci ve öğretim kadromuzca tanınması; bölümümüzle diğer akademik kurumların etkileşiminin arttırılması amaçlanmaktadır.



2020 yılında küresel salgının etkisiyle sekteye uğrayan seminerler dizisi ilerleyen dönemlerde normalleşmeyle birlikte devam edecek ve faaliyetleri arttırılacaktır.



2020 Yılında Merkez’in üzerinde çalıştığı rapor:




Covid-19 Pandemisinin Küresel Siyasette Ulusal ve Uluslararası Ölçekte Güvenlik Algısı ve Pratiklerine Yarattığı Etkiler


BANKACILIK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

Çalışma Alanları: Uluslarası Bankacılık Araştırmaları.