Aday Öğrenci
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin değerli öğrencileri ve mezunları,
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi olarak, köklü tarihimizden güç alarak her zaman öncü bir rol üstlendik. 1936 yılında kurulan Fakültemiz, Türkiye’nin ilk iktisat Fakültesi olma özelliği ile öne çıkmaktadır. O zamandan bu yana, ekonominin farklı alanlarında uzmanlaşmış, kendini sürekli geliştiren ve yeniliklere açık bir eğitim anlayışını benimseyerek, öğrencilerimize en kaliteli eğitimi sunmayı amaçladık.
Bugün, Fakültemizde yer alan 8 bölüm ve 10 diploma programı ile, öğrencilerimize geniş bir yelpazede eğitim ve araştırma olanakları sunuyoruz. % 100 ve % 30 İngilizce eğitim veren programlarımız, öğrencilerimizin küresel ölçekte rekabet edebilmeleri için gerekli donanımı kazanmalarını sağlamaktadır. 18 öğrenci kulübümüz, öğrencilerimizin sosyal, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunarak, kariyer hedeflerine ulaşmaları için çeşitli imkanlar ve bağlantılar sunmaktadır.
Fakültemizin zengin tarihine baktığımızda, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de başlayan iktisat derslerinden, Cumhuriyet döneminin reformlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede eğitim-öğretim faaliyetleri yürütüldüğünü görmekteyiz. Bu köklü geçmiş, günümüzün modern eğitim anlayışı ile harmanlanarak, siz değerli öğrencilerimize ve mezunlarımıza ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ailesi olarak, her birinizin başarı hikayesine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Fakültemizden mezun olan öğrencilerimiz, ulusal ve uluslararası alanlarda önemli görevler üstlenerek, ülkemize ve dünyaya değer katmaktadırlar. Sizlerin de bu büyük ailenin bir parçası olarak, gelecekte büyük başarılara imza atacağınıza inancımız tamdır.
Unutmayın ki, İktisat Bilimi, İktisat Eğitiminin Beşiği İktisat Fakültesi’nde Öğrenilir.
Yeni akademik yılın hepimize başarı, sağlık ve mutluluk getirmesini diliyor; yeni ve eski tüm öğrencilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Prof. Dr. Süleyman Özdemir
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı
İktisat Eğitimi, İktisadın Beşiği İktisat Fakültesi’nde Öğrenilir!
Türkiye’nin en eski (1453) ve en büyük öğrenim kurumu olan İstanbul Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan İktisat Fakültesi, 14 Aralık 1936 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile kurulan ve Türkiye’de iktisat öğrenimini ayrı bir Fakülte olarak sunan ilk köklü yükseköğretim kurumudur.
Ülkemizde 1933 Üniversite Reformu’ndan sonra, Hukuk Fakültesi çatısı altında bir yıllık tamamlayıcı bir iktisat eğitimi vermek ve iktisadi konularda araştırmalar yapmak amacıyla kurulan “İktisadiyat ve İçtimaiyat Enstitüsü”, bugünkü İktisat Fakültemizin çekirdeğini oluşturmuştur. Bu Enstitü, üç yıl sonra 2-5719 sayılı kararname ile İktisat Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Ülkemizdeki diğer benzer fakülteler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi adı altında kurulmuşlardır.
Fakültemizin hedefi; çağdaş ilkeler temelinde farklı görüşleri yansıtan, evrensel nitelikteki araştırmalarla ekonomik ve toplumsal analize yönelik bilgi üretmek ve yaratıcı düşünceye sahip bireyler yetiştirmektir. 90 yıla yaklaşan tarihimizde, nitelikli ve araştırmaya dayalı eğitim anlayışımız ve sahip olduğumuz uluslararası düzeydeki seçkin akademik kadromuzla mezun ettiğimiz öğrencilerimizin farklı alanlarda elde ettikleri başarılar bizleri gururlandırmaktadır.
Fakültemizin kurulduğu 14 Aralık günü, çalışkanlığın, rasyonel çabanın ve verimliliğin sembolü olan “İktisatçılar Bayramı” olarak kabul edilmiş ve bu özellikleri bünyesinde toplayan “karınca” armasıyla simgeleştirilmiştir.
İlk mezunlarını 1940 yılında veren Fakültemizden bugüne kadar 50.000’in üzerinde öğrenci mezun olmuştur.
Fakültemiz bünyesinde İktisat Bölümü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Maliye Bölümü, Ekonometri Bölümü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İşletme Bölümü, Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü olmak üzere 8 bölüm bulunmaktadır. Fakültemizde yabancı dilde eğitim veren üç tanesi % 100 İngilizce ve beş tanesi % 30 İngilizce olmak üzere toplam 10 diploma programı bulunmaktadır.
İktisat Fakültesi’nde lisans eğitimi veren bölümlerimiz:
• İktisat Bölümü (Türkçe ve % 100 İngilizce) (Kuruluş: 1936)
• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü (% 30 İngilizce) (Kuruluş: 1936)
• Maliye Bölümü (% 30 İngilizce) (Kuruluş: 1936)
• Ekonometri Bölümü (Türkçe) (Kuruluş: 1987)
• İşletme Bölümü (% 30 İngilizce) (Kuruluş: 1993)
• Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü (% 100 İngilizce ve % 30 İngilizce), (Kuruluş: 1963)
• Turizm İşletmeciliği Bölümü (% 30 İngilizce) (Kuruluş: 1998; 2002)
• Yönetim Bilişim Sistemleri (% 100 İngilizce) (Kuruluş: 2021)
% 30 veya % 100 İngilizce seçenekleriyle eğitim veren programlarımızda akademik dil yetkinliğine sahip olmaları için bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı programı uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra öğrencilerimizin uluslararası fırsatlara hazır hale gelmesi için diploma programlarımızın 5., 6., 7. ve 8. yarıyıllarında seçmeli ders olarak okutulmak üzere Çince, Rusça, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dersleri müfredatta yer almaktadır. Fakültemizde dersler yarıyıllık olarak ve bölümlerin uzmanlık alanları doğrultusunda hazırlanmış olup, seçimlik dersler ile öğrenciler kendi ilgi alanlarına yönlendirilmektedir.
https://youtube.com/shorts/0eJl--5MfiA?si=CQZK3DC2pjQknUMt
2024 yılı itibariyle 6.500 lisans öğrencisi (394 tanesi uluslararası öğrenci), 268 akademik personeli, 76 idari personeli bulunan İktisat Fakültemiz, dünyanın ve ülkemizin en saygın üniversiteleri arasında bulunan Üniversitemizin ilk kurulan Fakülteleri arasında yer almıştır. Fakültemiz, İstanbul’da tarihi yarımadada, Üniversite’nin Beyazıt’taki Merkez Yerleşkesinde 3 farklı binada (24.242 m2 kapalı alanda) eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
İktisat Fakültesi Dekanlığı, tarihi Rektörlük Binası'nın 2. katında konumlanmaktadır. Dekanlık katında, kurucu dekanımız Ord. Prof. Dr. Ömer Celal SARC'ın cübbesi, önceki dekan hocalarımızın portreleri ve Milli Gelir Hesaplama Makinesi “MONIAC” sergilenmektedir. Bu tarihi binanın önemli bir kısmında Fakültemizin amfileri, sınıfları ve akademisyen ofisleri bulunmaktadır.
2018 yılında hizmete açılan İktisat Fakültesi Ek Bina–1, akıllı bina konseptiyle tamamlanmıştır. Binamız engelsiz üniversite bayrak ödülleri kapsamında hâlihazırda “Mekanda Erişilebilirlik Turuncu Bayrak Ödülü” sahibidir. Ayrıca Fakültemiz, “Erişilebilirlik Yeşil Bayrak Ödülü” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Mavi Bayrak Ödülü”nün de sahibidir. Sınıfların büyük bir çoğunluğu bu binamızda yer almaktadır. Binada ayrıca Öğrenci İşleri Ofisi başta olmak üzere diğer bazı idari bürolar da bulunmaktadır.
Ek Bina–2 uluslararası ofis ile uluslararası iş birliklerine ev sahipliği yapmakta ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. Bu binamızda da büyük ölçüde akademik ve idari personelin ofisleri ile sınıflar yer almaktadır.
Fakültemiz bünyesinde faaliyet gösteren 18 öğrenci kulübü, öğrencilerin sosyal, kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlarken, kariyer hedeflerine ulaşmaları için çeşitli platformlar sunmaktadır.
Öğrenci merkezli modelle eğitim-öğretim faaliyetlerinin uluslararası standartlara taşınması adına Avrupa Eğitim Kalite Standartları çerçevesinde AQAS isimli Uluslararası Kuruluş işbirliğiyle Fakültemizde tüm programlarınızın akreditasyon süreci gerçekleştirilmiştir. 2022 yılının ilk aylarında 2 yeni programımız dışında tüm programlarımız Avrupa Birliği tarafından tanınacak bir akreditasyona sahip olmuştur.
Ayrıca öğrencilerimizin ERASMUS ve benzeri tüm yurtdışı değişim programlarına, AB Staj Programı’na ve diğer tüm yurtdışı faaliyetlere katılabilmeleri noktasında danışmanlık vermek amacıyla Fakültemizde İktisat Fakültesi Uluslararası Ofis kurulmuştur. Ofis, akademik ve idari personeli ile tüm öğrencilerimize danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir.
Öğrencilerimizin akademik deneyimlerini ve bilgilerinin zenginleşmesi, farklı kültürlerle tanışması, yabancı dil yeteneğini geliştirmesi için yararlanabileceği öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarıyla anlaşmalarımız da bulunmaktadır. 19 ülkedeki 47 saygın üniversite ile ikili işbirliği anlaşmamız mevcuttur.
Fakültemizde öğrencilerimize gerek akademik gerekse mesleki kariyer anlamında katkı sağlayan, türlü alanlarda yetkin kişilerin sunduğu eğitimler verilmektedir. Bu amaçla Fakültemiz bünyesinde öğrencilerimizin bölümlerindeki dersler yanında kendilerini çağın gerekliliklerine hazırlayabilmeleri için Türkiye’nin en büyük Blokzincir laboratuvarı olan Blokzincir Araştırma Merkezi (İSTANBUL BTC) 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı’nda faaliyetlerine başlamıştır. Öğrencilerimiz, bu merkez yardımıyla blokzincir teknolojisi ve ilgili tüm alanlarda çeşitli seminerler ve eğitimler alarak, bilgisayar dili becerilerini geliştirilebilmektedir.
https://youtube.com/shorts/LGmqDaNBr7g?si=_RqX4nngLx35aCCY
Fakültemize ait ana kampüste yer alan kütüphanemizde; 250 kişilik bir okuma salonu, öğrencilerin katalog tarama ve akademik çalışmaları için kullanacakları bilgisayar odası, ödünç verme bölümü ve yönetici odası mevcuttur. 80.000 civarında yayının (67.000 kitap, 6.500’den fazla Yüksek Lisans-Doktora Tezi ile 645 cilt süreli yayın, vb.) yer aldığı kütüphanemiz, bu özelliği ile pek çok üniversite kütüphanesinden bile daha fazla yayın barındırmaktadır. Kütüphanemizde sadece öğretim üyelerine değil, öğrencilerimize de ödünç kitap verme hizmeti sunmaktadır.
Diğer yandan, Fakültemiz akademik kadroları tarafından başkanlıkları yürütülen lisansüstü düzeyde 22 Tezli ve 12 Tezsiz Yüksek Lisans programı ile 8 Doktora programı (toplam olarak 42 lisansüstü program) da bulunmaktadır.
Ayrıca, Fakültemiz çatısı altında 10 adet Araştırma Merkezi de bulunmaktadır.
• Bankacılık Araştırma Merkezi
• İktisadi Gelişme ve Dokümantasyon Araştırma Merkezi
• İnsan Kaynakları Araştırma Merkezi
• İstatistik Araştırma Merkezi
• İşletme Yönetimi ve Muhasebe Araştırma Merkezi
• Maliye Araştırma Merkezi
• Sosyoloji ve Metedoloji Araştırma Merkezi
• Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi
• Türk İktisat ve İçtimaiyat Tarihi Araştırma Merkezi
• Türkiye Avrupa ve Ortadoğu Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Araştırma Merkezi
Fakültemizde, öğrencilerin mesleki kariyerlerini desteklemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, staj ve iş imkanları hakkında bilgilendirme toplantıları, mesleki gelişim seminerleri, iş ve akademik dünya ile bağlantı sağlayan konferanslar ve iş birliklerini içermektedir. Bu sayede öğrenciler, iş dünyasıyla doğrudan etkileşimde bulunarak kariyerlerini şekillendirme fırsatı elde etmektedirler.
İKTİSAT BÖLÜMÜ
Değerli akademisyen kadrosu ve yüksek öğrenci sayısı ile İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yer alan İktisat Bölümü, Türkiye’nin ilk ve en büyük iktisat bölümüdür. Kurulduğu 1936 yılından beri lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim vermektedir.
Türkçe ve İngilizce programlarıyla lisans ve lisansüstü seviyelerde eğitim veren Bölümümüz, iktisat kuramı temelinde, iktisadi olay ve olgulara analitik bir yaklaşım geliştirme hedefiyle matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklere ağırlık vermektedir. İktisat biliminin uygulama alanları göz önünde tutularak ve Türkiye ekonomisini tarihsel süreç içinde çeşitli yönleriyle tanıtarak iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında, araştırmacı ve uygulamacı olarak (planlamacı, analist, pazarlamacı, uzman, müfettiş vb.) çalışacak iktisatçılar yetiştirmeyi amaç edinmektedir. Bölümümüzde verilen derslerin birçoğu uygulama ders saatleriyle desteklenmekte ve bazı dersler bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Program ayrıca öğrencilerin kişisel ilgi alanlarına ve yeteneklerine bağlı olarak seçebilecekleri bir dizi seçmeli ders sunarak entelektüel vizyonlarını genişletmeyi amaçlamaktadır.
İngilizce programımızda verilen derslerin tümü İngilizce olarak yürütülmektedir. İktisat Bölümü ayrıca öğrencilerine Almanca, Çince, Rusça, Arapça, Fransızca ve İspanyolca dillerinden birini öğrenerek eğitimlerini tamamlama ve ikinci bir dili öğrenme fırsatı da vermektedir.
İktisat Bölümü, bütün teorik eğitimlerin yanı sıra, düzenlediği bilimsel ve sosyal etkinlikler ile öğrencilerini toplumsal hayata her yönüyle hazırlamayı da ilke edinmiştir. Buna ek olarak, sahip olduğu araştırma merkezleri ile güncel ve marka yaratacak konularda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Avrupa'da ve Amerika'daki üniversitelerle Fakülte ve Bölüm bazında yapılan anlaşmalarla öğrencilerimize yurt dışında da eğitim alma ve staj imkânı sağlanmaktadır.
Bölüm; 34 profesör, 23 doçent, 14 doktor öğretim üyesi dâhil 93 kişilik Türkiye'nin sayıca en fazla ve en güçlü akademik kadrosuyla, lisans eğitiminin yanı sıra 1 doktora, 9 tezli ve 5 tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir.
İktisat Bölümü 2023 YÖK Atlas verilerine göre, İktisat Bölümü (İngilizce) Bölümümüzün tavan başarı sıralaması 9.178, taban başarı sıralaması 63.761’dir. İktisat Bölümü (Türkçe) Bölümümüzün tavan sıralaması 7.154, taban başarı sıralaması 146.534’tür. İktisat (İngilizce) (UOLP-Uluslararası Saraybosna Üniversitesi) (Ücretli) Bölümümüzün başarı sıralaması 141.161’dir.
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ
Türkiye’de sosyal politika eğitiminin beşiği olan bölümümüz, sosyal siyaset, çalışma ekonomisi, endüstri ilişkileri, iş hukuku, sosyal güvenlik, çalışma sosyolojisi ve çalışma psikolojisi, sendikacılık ve toplu pazarlık alanlarında ekol olmuştur. 1936 yılından beri eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde lisans seviyesinde % 30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmaktadır. Bölümümüz Türkiye'de çalışma hayatı ile ilgili kurum ve kanunların şekillenmesinde doğrudan ve dolaylı biçimde etkili olmuş yüzlerce öğretim üyesi, bürokrat, siyasetçi, sendikacı, yönetici yetiştirmiştir.
Bölümümüzde öğrencilere genel iktisat ve işletme eğitimiyle birlikte, insanın toplumsal hayatına ve çalışma yaşamına ilişkin konular, sosyal, hukuksal ve ekonomik açılardan uzmanlık düzeyinde öğretilmektedir. Toplumsal refah ve mutluluğun sağlanmasını hedefleyen sosyal politika, sosyal güvenlik, sosyal planlama, şehircilik ve çevre sorunları disiplinleri bölüm öğrencilerinin eğitimini alacağı konular arasındadır. Çalışma ilişkileri ise bölümümüzdeki öğrencilerin daha ayrıntılı olarak üzerinde durduğu ikinci alandır. Bireysel ve toplu düzeyde işçi-işveren ilişkileri, sendikacılık, toplu pazarlık ve insan kaynakları yönetimi ile ücret, istihdam, işsizlikle mücadele ve verimlilik konuları da bölümümüzün ders programında yer almaktadır.
Mezunlarının kamu kesimi ve özel sektörde çok farklı alanlarda iş ve kariyer imkânı bulduğu Bölümümüz, insan kaynakları alanında tercih edilen bir kurumdur. Bölümümüzde öğrencilerimize lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
Bölümde; 14 profesör, 7 doçent, 8 doktor öğretim üyesi dâhil 39 kişilik Türkiye'nin en güçlü çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri akademik kadrosuyla, lisans eğitiminin yanı sıra 1 doktora, 2 tezli ve 1 tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 2023 YÖK Atlas verilerine göre, Bölümüzün tavan başarı sıralaması 24.829, taban başarı sıralaması ise 252.480’dir.
MALİYE BÖLÜMÜ
Başlangıçta Hukuk Fakültesi bünyesinde yapılan maliye eğitimi ve çalışmaları, 1936 yılından sonra yeni kurulan İktisat Fakültesi içinde devam etmiştir.
Maliye Bölümü, bilimsel alt uzmanlık alanlarına göre Maliye Teorisi Ana Bilim Dalı, Mali İktisat Ana Bilim Dalı, Bütçe ve Mali Planlama Ana Bilim Dalı ve Mali Hukuk Ana Bilim Dalı olmak üzere dört ana bilim dalından oluşmaktadır. Maliye Bölümü’nde lisans seviyesinde % 30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
Sahip oldukları bilgi birikimi ile eğitim süreci boyunca kazandıkları inceleme, analitik düşünme ve problem çözme becerileri, gerek kamu kurumlarında ve gerekse özel kuruluşlarda kariyer mesleklerine girişte mezunlarımıza önemli avantajlar sağlamaktadır.
Maliye Bölümü mezunları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda vergi müfettişliği, gelir uzmanlığı, Sayıştay denetçiliği, vergi ve idare mahkemeleri hakimliği, banka müfettişliği, serbest muhasebeci ve mali müşavirlik, ulusal ve uluslararası denetim şirketlerinde denetçilik gibi pozisyonlar başta olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bağlı tüm kamu kurumları ile özel sektörde pek çok pozisyonda görev alabilmektedir. Bugüne kadar bölümümüz mezunları çok önemli görevler ifa etmişlerdir. Halen kamu idarelerinde, yargıda ve özel sektörde binlerce mezunumuz başarıyla görev yapmaktadır.
Her biri alanında tanınan değerli eğitim kadrosu, bugüne kadar eğitim ve öğretim görevlerini sürdürmelerinin yanı sıra, yaptıkları araştırmalar, hazırladıkları raporlar ve verdikleri görüşlerle ülkemizde ve diğer pek çok ülkede maliye ve vergi sistemlerinin yapılanmasına ve maliye politikalarının hazırlanmasına katkı sağlamışlardır.
Bölümde; 9 profesör, 4 doçent, 7 doktor öğretim üyesi dâhil olmak üzere 28 kişilik güçlü bir akademik kadro bulunmakta, lisans eğitiminin yanı sıra 1 doktora, 2 tezli ve 1 tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir.
Maliye Bölümü 2023 YÖK Atlas verilerine göre, bölümümüzün tavan başarı sıralaması 98.817, taban başarı sıralaması 213.737’dir.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ
Ekonometri; iktisat, matematik ve istatistiğin birleşiminden oluşan bir disiplindir. Son yıllarda bilgisayar teknolojisindeki gelişime paralel olarak iktisadi teori ve hipotezleri sayısal tabana oturtabilme ve geçerliliklerini test edebilme olanaklarının artmasıyla birlikte ekonometri de hızlı bir şekilde gelişmiştir. Ekonometri Bölümü, iktisadın yanı sıra matematik, istatistik ve bilgisayar programlarını da bilen ve uygulayan öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Öğretim üye ve yardımcılarının literatüre hâkim ve ek olarak mevcut literatüre katkılar sunduğu Ekonometri Bölümü’nde, teorik ve uygulamalı ekonometri alanlarını, teorik ve uygulamalı istatistik alanlarını ve doğrusal-doğrusal olmayan programlama, hedef programlama, üretim ve tedarik zinciri, karar verme teknikleri alanlarını kapsayan dersler okutulmaktadır. Ayrıca müfredatta bölüm öğrencilerinin paket program kullanımı ve programlama yeteneklerini geliştiren dersler de bulunmaktadır.
1936 yılından beri eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten Bölüm mezunları kamu ve özel sektörde çok geniş kariyer olanakları bulmakta olup; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul (BİST), tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri, sigorta ve araştırma şirketlerinde çalışabilecekleri gibi bunlara ek olarak iktisatçıların istihdam edildiği her iş kolunda kariyer imkânına sahip olmaktadır.
13 profesör, 3 doçent, 5 doktor öğretim üyesi dâhil olmak üzere 27 kişilik güçlü eğitim kadrosuna sahip olan Ekonometri bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütülen Ekonometri, İstatistik ve Finansal Ekonometri olmak üzere 3 yüksek lisans ve 1 de Ekonometri doktora programı bulunmaktadır. Ayrıca Fakültemizde sunulan ikinci seçmeli yabancı ders olanağı kapsamında Ekonometri lisans programında Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dilleri seçmeli ders olarak dört yarıyıl boyunca okutulmaktadır.
Ekonometri Bölümü 2023 YÖK Atlas verilerine göre, Bölümümüzün tavan başarı sıralaması 158.027, taban başarı sıralaması 267.375’tir.
İŞLETME BÖLÜMÜ
İşletme bölümünün genel amacı, akademiye ve iş dünyasına saygın bilim insanı ve yöneticiler eğitmek ve yetiştirmektir. Bu doğrultuda, ülke ekonomisinin gereksinim duyduğu çağdaş işletmecilik anlayışına sahip ve özellikle uluslararası işletmecilik alanında bilgili ve nitelikli işletme yöneticilerinin yetiştirilmesini amaç edinmiştir. Lisans seviyesinde % 30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta ve öğrencilerimize Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
1936 yılından beri eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten Bölüm müfredatımızda İktisat, Maliye, Çalışma Ekonomisi, Ekonometri, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümleri derslerinin, diğer İşletme Fakültelerinden farklı olarak daha yoğun olması, bölüm mezunlarının sadece mikro düzeyde işletmeci bakış açısı yerine, işletmenin dış çevresini oluşturan makro düzeydeki faktörlerin de etkin bir şekilde analiz edilebilmesinin amaçlanması sonucudur. Bölümümüzde ilk iki yıl iktisat, işletmecilik, matematik, istatistik, hukuk ve bilgisayar alanlarında temel eğitim, üçüncü ve dördüncü yıllarda ise yönetim, finans, muhasebe ve pazarlama gibi işletme disiplininin tüm alt dallarına ilişkin orta ve ileri düzeyde uzmanlık derslerine yer verilmektedir. Son iki yılda bu konular, yan disiplinlerden sayısal karar alma teknikleri, bankacılık-finansal kurumlar ve Türk vergi sistemi gibi uzmanlık gerektiren dersler ve mesleki İngilizce ile desteklenmektedir. Ayrıca, son yıl yarıyıl başına üçer seçimlik ders alma hakkı tanınarak, öğrencinin seçmiş olduğu işletmecilik alanında uzmanlaşmasına olanak sağlanması amaçlanmaktadır.
Bölümümüzde 9 profesör, 10 doçent, 4 doktor öğretim üyesi, 2 doktor öğretim görevlisi dahil 31 kişilik güçlü bir akademik kadro çalışmaktadır. Bu güçlü akademik kadro ile lisans eğitiminin yanı sıra 1 doktora, 2 tezli ve 4 tezsiz yüksek lisans programı yürütülmektedir.
İşletme Bölümü 2023 YÖK Atlas verilerine göre, Bölümümüzün tavan başarı sıralaması 53.585, taban başarı sıralaması 108.495’tir.
SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ
% 100 İngilizce ve % 30 İngilizce programlarıyla eğitim veren Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, hem ulusal hem de uluslararası ilişkilerde meydana gelen gelişmelerin; iç politika, siyaset bilimi ve yönetim alanlarında ortaya çıkardığı değişimleri incelemektedir. İç siyaset ve uluslararası ilişkilerin değişkenliğinin siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler disiplinlerinde meydana getirdiği yeniliklerin gereği olarak Bölümümüz öğretim programını sürekli olarak güncellemekte ve öğrencilerinin ülkenin iç siyasetinde ve uluslararası siyasette olanları eleştirel ve analitik bir bakış açısıyla yorumlamasını sağlamaktadır.
1948 yılından beri eğitim-öğretim faaliyetlerini yürüten Bölümümüzdeki iki program için de zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı bulunmakta, daha sonra % 100 İngilizce programımızda derslerin tamamı; ve % 30 İngilizce programımızda ise derslerin en az % 30’u İngilizce olarak yürütülmektedir. Ayrıca lisans düzeyinde, Arapça, Çince, Rusça, İspanyolca, Fransızca veya Almanca dilleri seçmeli ders olarak sunulmaktadır.
Lisans programımızda, ekonomi ve hukuk alanlarında yeterli sayıda ders yer almakta, bölüm derslerinin asıl yoğunlaştığı konular olarak, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, Türkiye’de siyasal yaşam, siyasal sistemler, siyasal davranış, siyasal tarih, siyasal düşünceler tarihi öne çıkmaktadır. Üçüncü sınıftan itibaren seçmeli derslerle Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa gibi bölgesel çalışmalara yoğunlaşma imkânı da bulunmaktadır.
Öğrencilerimiz, Türkiye’de ve dünyada kamu ve özel sektör kuruluşlarında başta diplomatik görevler olmak üzere bilgi, özgüven ve yetenek gerektiren kariyer imkânlarını hedefleyebilirler. Bu konuda, bakanlıkların dış ilişkiler bölümleri başta olmak üzere TİKA, YTB gibi uluslararası kuruluşlarımız ile AB ve BM kuruluşları ve projelerinde, bankalar ve şirketlerin yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerinde, uluslararası STK’larda, geleneksel, yeni/sosyal medya kuruluşlarında istihdam olanakları bulabilirler. Bölümümüzün sunduğu Erasmus+ ve Mevlana yurtdışı öğrenci değişim programı ve yurtdışı staj olanakları ile öğrencilerimiz iyi bir kariyer için ilk adımlarını daha öğrenci iken atabilirler.
Bölümde; 8 profesör, 8 doçent, 6 doktor öğretim üyesi dâhil olmak üzere 29 kişilik güçlü bir akademik kadro bulunmakta, lisans eğitiminin yanı sıra 1 doktora ve 1 tezli yüksek lisans programı yürütülmektedir.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü (İngilizce) YÖK Atlas 2023 verilerine göre, Bölümümüzün tavan başarı sıralaması 13.660, taban başarı sıralaması 58.384’tür. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Türkçe) Bölümümüzün tavan başarı sıralaması 60.099, taban başarı sıralaması ise 127.661’dir.
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Turizm İşletmeciliği Bölümünün temel amacı kamu ve özel düzeyde turizm endüstrisine nitelikli üst düzey yöneticilerin istihdam edilmesini sağlamaktır. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya başlayan Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde lisans seviyesinde % 30 İngilizce müfredatla eğitim yapılmakta; turizm dersleri ve sektörel ağırlıklı otomasyon eğitim sistemleri ile birlikte İktisat ve İşletme dersleri de okutulmaktadır. Ayrıca, Mesleki Yabancı Dil İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Çince ve Rusça dersleri de bulunmaktadır.
Staj mezuniyetin zorunlu bir parçası olup ikinci ve üçüncü sınıfta yaz dönemlerinde öğrencilerimiz turizm işletmelerinde toplam 60 işgünü staj yapmaktadırlar. 8. yarıyılda ise, zorunlu olarak üç ay boyunca işletmelerde işbaşı eğitimine katılmaktadırlar. Bu eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere istihdam garantisi sağlanmaktadır. Bölümümüzün sektör ile iş birliği güçlü olup, Turizm İşletmeciliği Kulübü aracılığı ile araştırma gezilerine gidilmekte, sektör temsilcilerinin uzmanlıklarından yararlanılmakta ve toplantılar düzenlenmektedir. Erasmus kapsamında öğrenci ve öğretim üyesi değişim anlaşmaları da bulunmaktadır.
Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde 1982 yılından beri süregelmekte olan tezli yüksek lisans programından ve 2011-2012 yılından bu yana yürütülen doktora programından mezun olanlar özel sektörde ve üniversitelerde görev yapmaktadırlar. İktisat Fakültesi’nin vizyonuna ve misyonuna uygun olarak, bölümümüz daha büyük projelere imza atmak için başarılarını sürdürmeye çalışmaktadır.
Bölümümüzde halı hazırda 5 profesör, 2 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 4 araştırma görevlisi dahil olmak üzere 16 kişilik güçlü akademik kadromuz bulunmakta, hocalarımız uluslararası/ulusal projeler yapmakta ve toplantılara katılmaktadırlar.
Turizm İşletmeciliği Bölümü 2023 YÖK Atlas verilerine göre, Bölümümüzün tavan başarı sıralaması 105.739, taban başarı sıralaması 294.715’tir.
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ
Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS), insan, işletme ve bilgi sistemleri alanında çalışan akademik bir disiplindir. Böylece YBS, sosyal, iletişim, işletme, bilgisayar ve veri bilimleri gibi birçok farklı disiplini birleştiren çok disiplinli bir çalışma alanıdır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) Bölümü lisans programı 2021 yılında kurulmuş, ardından 2022-2023 eğitim-öğretim yılında öğrenci Kabul etmeye başlamış olup, dili % 100 İngilizce’dir.
YBS'de kazanılacak lisans derecesi öğrencilerin; ekonomi, işletme ve bilgisayar teknolojisi arasında gerekli bağlantıları yapmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, bilişim teknolojileri, bilgisayar programlama, veri tabanı yönetimi, yapay zekâ, işletme, finans, pazarlama ve birçok yeni ilgili alan gibi birçok sektör için iyi donanımlı, gerçek dünya deneyimine sahip öğrenciler yetiştirecektir. YBS Bölümü sadece kodlamayı öğretmekle kalmaz, aynı zamanda analitik ve eleştirel düşünme, problem çözme, insanlarla iş birliği ve iş birliği yapma, ağ kurma, takım çalışması, yaratıcılık, girişimcilik, yenilikleri takip etmek ve uyum sağlamak gibi kısacası insanların, işin ve teknolojinin önemli yönlerinin anlaşılmasını da sağlar. Bir şirketin yönetimi, finansın incelenmesi, ekonomi teorisinin anlaşılması, bilgi sistemlerinin kullanımı ve geliştirilmesi gibi işletmelere ve bilgi sistemlerine hem teorik hem de pratik yaklaşımları birleştirir. YBS Bölümü’nden mezun olan öğrenciler, işletmelerin geleceği tahmin etmelerini sağlamak için kullanılan yapay zekâ, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve bu alandaki teknolojiler gibi ileri düzey teknikler açısından sektöre hazırlanacak, bunları organizasyonun kısa ve uzun vadedeki durumunu doğru tahmin etmek ve proaktif davranmak için kullanacaktır. İş durumlarının nasıl analiz edileceği ve bilgi sistemleri çözümlerini nasıl tasarlanacağı öğrenilebilecektir.
Öğrencilerin YBS Bölümü'ndeki eğitim-öğretim hayatları boyunca kendi kariyerlerine yön verebilmelerine yardımcı olmak adına "Yönetim", "Finans & Ekonomi", "Yazılım Geliştirme", "Veri Tabanı Yönetimi" ile "Yapay Zekâ & Veri Bilimi" gibi 5 temel modül oluşturulmuştur. Modüller ikinci sınıftan itibaren her dönem zorunlu derslerin yanında alacakları seçmeli dersleri kapsamaktadır. Öğrenciler kendi ilgi alanına ve kariyer hedefine göre oluşturulan 5 temel modül çerçevesinde seçim yapabilecektir. YBS Bölümü öğrencileri retro bilgisayar sistemleri, insansız hava aracı ve 3-boyutlu yazıcılar ile derslerde amfilerin yanı sıra bilgisayar laboratuvarı ve blokzincir laboratuvarında çalışma fırsatı bulacaktır.
Yeni kurulan Bölümümüzde halihazırda 1 profesör, 4 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 3 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Lisans eğitiminin yanı sıra 1 tezli yüksek lisans programı yürütülmektedir.
Yönetim Bilişim Sistemleri (İngilizce) Bölümü 2023 YÖK Atlas verilerine göre, bölümümüzün tavan başarı sıralaması 2.917, taban başarı sıralaması 6.451’dir.
Türkiye’deki ilk İktisat Fakültesi olma ayrıcalığına sahip Fakültemiz, 8 bölümü ve 10 diploma programıyla sosyal bilimler alanında interdisipliner çalışma imkanlarını geliştirmiştir. Diğer disiplinlerle temas halinde geniş araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmekte ve bu sayede toplumun her kesimiyle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla temas halinde olmakta ve iş birliği içinde çalışmaktadır. Uluslararası düzeyde akademik kadroya sahip, nitelikli eğitim veren, araştırma ve yayınları ile saygın ve öncü bir Fakülte olmaktır.
Uluslararası Yapımız
Öğrenci merkezli modelle eğitim-öğretim faaliyetlerinin uluslararası standartlara taşınması adına Avrupa Eğitim Kalite Standartları çerçevesinde AQAS isimli Uluslararası Kuruluş iş birliğiyle Fakültemizdeki tüm programlarınızın akreditasyon süreci gerçekleştirilmektedir. 2022 yılında tüm programlarımız Avrupa Birliği tarafından tanınacak bir akreditasyona sahip olmuştur.
Ayrıca, programlarımız, mezun öğrencilerimizin diplomalarının yurtdışında daha kolay bir şekilde tanınırlığını sağlayan AB standartlarında TYÇ logolarına da sahiptir.
Bunun yanı sıra öğrencilerimizin öğrenmek istediği yabancı dilde seçmeli dersleri tamamlayarak uluslararası fırsatlara hazır hale getirilmesi amacıyla Fakültemizde seçmeli ikinci yabancı dil dersi kapsamında Çince, Rusça, Arapça, İspanyolca, Fransızca ve Almanca dersleri başlamıştır.
Ayrıca öğrencilerimizin ERASMUS ve benzeri tüm yurtdışı değişim programlarına, AB Staj Programına ve diğer tüm yurtdışı faaliyetlere katılabilmeleri noktasında danışmanlık vermek amacıyla Fakültemizde İktisat Fakültesi Uluslararası Ofis kurulmuştur. Akademik ve idari personeli ile tüm öğrencilerimize danışmanlık hizmeti verilmeye devam etmektedir. Ayrıntılı bilgi için https://international-iktisat.istanbul.edu.tr/en/_ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Teknoloji ve Kariyer Odaklı Eğitim
Fakültemizde öğrencilerimize gerek akademik gerekse mesleki kariyer anlamında katkı sağlayan, türlü alanlarda yetkin kişilerin sunduğu eğitimler verilmektedir. Bu amaçla Fakültemiz bünyesinde öğrencilerimizin bölümlerindeki dersler yanında kendilerini çağın gerekliliklerine hazırlayabilmeleri için BLOCKCHAIN ARAŞTIRMA MERKEZİ (İSTANBUL BTC) kurulmuştur. Öğrencilerimiz bahsi geçen bu merkez yardımıyla blockchain teknolojisi ve ilgili tüm alanlarda çeşitli seminerler ve eğitimler alarak, bilgisayar dili becerilerini geliştirebileceklerdir.
Tarihi Kütüphanemiz
Kütüphanemizde 250 kişilik Asım Kocabıyık Okuma Salonu, öğrencilerin katalog tarama ve akademik çalışmaları için kullanacakları bilgisayar odası, ödünç verme bölümü ve yönetici odası mevcuttur. 80.000 civarında yayının (67.000 kitap, 6.500’den fazla Yüksek Lisans-Doktora Tezi ile 645 cilt süreli yayın, vb.) yer aldığı kütüphanemiz, bu özelliği ile pek çok üniversite kütüphanesinden bile daha fazla yayın barındırmaktadır. Kütüphanemizde sadece öğretim üyelerine değil, öğrencilerimize de ödünç kitap verme hizmeti sunmaktadır.
Öğrenciler kimliklerini göstererek kayıtlarını yaptırıp, Fakülte ile ilişkileri kesilinceye kadar tüm yayınları, yararlanma ilkelerine uygun olarak kullanabilirler. Kitaplar belirli süreler için ödünç alınabilmektedir. Süreli yayınlar, tezler ve başvuru kaynaklarından ise ya kütüphane içinde okuyarak ya da fotokopi çekerek yararlanılabilmektedirler.
ÖĞRENCİ KULÜPLERİMİZ
Fakültemizde kültürel, mesleki ve akademik alanlarda faaliyet gösteren 18 kulübümüz bulunmaktadır. Her yıl gerçekleştirdikleri onlarca etkinlikle, kulüplerimiz üniversitenin en etkin kulüpleri arasına girmiştir.
İktisat Spor Kulübü
İktisat Fakültesi spor takımları, her yıl futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç dallarında düzenlenen “İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni’ne” tüm dallarda katılmakta olup pek çok spor alanında Fakülte Takımlarımızın üstün dereceleri bulunmaktadır. Fakülte takımlarımız, bu yıl da İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen 44. Spor Şöleni’nde de çok sayıda ödülün sahibi olmuş, Kadın Voleybol Takımımız Birincilik, Erkek Basketbol Takımımız İkincilik, Futbol Takımımız Üçüncülük ve Erkek Voleybol Takımımız Dördüncülük ödülü almıştır.
İktisat Kulübü
İktisat Kulübü, gerek yaptığı etkinlikler gerekse sektörün öncü firmalarını öğrencilerle buluşturan İstanbul Üniversitesi’nin öğrenci eliyle kurulan ilk ve en büyük öğrenci topluluklarındandır.
Kulübümüz 1992 yılında sektörü anlamak isteyen ve onlardan sonra gelecek nesillerin de bilgi sahibi olabilmesini hedefleyen girişimci öğrenciler tarafından kurulmuş bir öğrenci kulübüdür. Kurulduğu yıldan itibaren her yıl kendisini geliştirerek ilerleyen, kümülatif özelliğini her zaman koruyan, yeniliğe açık ve tamamen öğrencilere ait olan bir kulüptür. Kulübümüzün amacı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencilerinin akademik imkânlardan faydalanmasını sağlamak, iktisadi bilimleri ve bunlara bağlı bilimler ile ilgili teorik ve pratik bilginin bütün yönleri ile paylaşılmasını sağlayıp öğrencilerin mesleki açıdan gelişmesine ve desteklenmesine katkıda bulunmak, üyelerin kariyer gelişimine katkıda bulunmak, mesleki anlamda paylaşım ortamını sağlamak amacıyla etkinlikler, programlar düzenlemektir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kulübü
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğrenci Kulübü 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuş köklü bir bölüm kulübüdür. Bölüm ve Fakülte öğrencilerinin teorik eğitimi sürecinde elde ettikleri bilgiyi, pratikte bir deneyime ve sonrasında da bir birikime dönüştürmelerine yönelik eğitimler, seminerler, ulusal ve uluslararası nitelikte kongre ve konferanslar düzenlemektedir. Kamu, özel ve sivil sektörde çalışma hayatının dinamiklerini tanıyarak çalışma ve meslek ahlakı ile topluma ve ülkeye faydalı üretken bireyler olma hedefiyle düzenlenen bu etkinliklere 1992 yılından beri devam eden kulübümüz, bölüm ve Fakülte öğrencilerine bu misyonu taşıyan ilk kulüptür. Son dönemde akademik, kültürel, mesleki ve sosyal inovasyon ağırlıklı etkinliklerle kulübümüz öğrencilerimizin sosyal farkındalığı yüksek, bilgili, deneyimli ve birikimli bireyler olarak yetişmeleri için kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü 26.03.1996 tarihinde üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olup bir grup öğrenci tarafından “Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla resmi olarak faaliyetlerine başlamıştır.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü’nün temel amacı, yapılacak etkinlikler ile öğrencilerin iş ve entelektüel hayata hazır ve rekabette avantajlı olmalarını sağlamaktır. Yaptığı etkinlikleri en iyi şekilde yerine getirmeyi ve profesyonel bir ruhla faaliyetlerini yürütmeyi hedefleyen kulüp, entelektüel ve akademik bir çizgide faaliyetlerini sürdürmektedir. 1996’dan bu yana birçok yönetim ve başkan değiştiren Maliye Kulübü, bu değişimlerin her birinde kendini bir basamak daha yukarıya taşımanın gayreti içinde olmuştur.
“Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla yola çıkan Maliye Kulübü, farklı alanlarda birçok faaliyete imza atarak çeşitli alanlarda başarılar elde etmiştir. Kurumsallığa önem veren ve ciddiyetinden ödün vermeyen Kulüp, 5 farklı departmandan oluşmaktadır.
2004 yılında kurulan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (SUİK), kuruluşundan bu yana geçen 16 yıllık süreçte önemli etkinliklere imza atarak İktisat Fakültesi’nin aktif kulüplerinden biri haline gelmiştir. SUİK, bölüm derslerinin haricinde üniversitede bulunmayı verimli hale getirmeyi ve bireylerin entelektüel birikimlerinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Güncel toplumsal ve akademik konuları yakından takip ederek bunlarla alakalı çeşitli konferanslar, söyleşiler, seminerler düzenleyen kulübümüz, aynı zamanda akademik yetkinliklerini ve entelektüel birikimlerini artırmaya yönelik okuma grupları ve sinema söyleşileri düzenlemektedir. Ayrıca SUİK siyaset, uluslararası ilişkiler ve ekonomi ile ilgilenen 84 tane öğrenci kulübünü bir araya getiren Türkiye İİBF Kulüpler Ağı'nın kuruluşunda yer almaktadır. Kulübümüz gelecekte düzenli biçimde dergi çıkarmayı ve kadrosunu farklı disiplinlerden gelecek öğrencilerle genişletmeyi hedeflemektedir.
İşletme Kulübü, 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Misyonu gereği derslerde alınan teorik eğitimi pratiğe dönüştürmek ve aynı zamanda öğrencilerin hem kamu hem de özel sektörde hangi alanda çalışabilecekleri konusunda onlara ışık tutabilecek bir öğrenci kulübüdür. Çeşitli organizasyonlar, seminerler, firma-öğrenci buluşmaları ve etkinlikler düzenleyerek onlara network ağı kazanacakları bir platform oluşturmayı, bunu da sosyal sorumluluk projeleriyle destekleyerek manevi, kültürel, sosyal, doğa ve eğitim yönünden geliştirmeyi hedef edinmiştir.
Ekonometri Kulübü, öğrencilerin sosyal ve akademik anlamda kendilerini geliştirebilecekleri demokratik bir platform sunmayı amaçlamaktadır. Özellikle Ekonometri Bölümü öğrencilerinin ihtiyaç duydukları desteği sağlamayı ve onların meslek hayatlarına hazırlanmalarında yardımcı olmayı hedeflemektedir. Kulüp, düzenlediği etkinlikler ve aktiviteler ile öğrencilerin öğrenme süreçlerine eğlenceli bir şekilde katkıda bulunmaktadır. Sosyal etkinliklerin yanı sıra, kulüp üyelerine çeşitli seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları gibi fırsatlar da sunarak, üyelerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak temel önceliğidir.
Ekonometri Kulübü, tüm Fakülte öğrencilerine açık olup, herkesin kulüp içindeki deneyimlerinden maksimum fayda sağlamasını hedeflemektedir. Kulüp, öğrencilerin akademik kariyerleri için bir referans kaynağı olmanın yanı sıra, öğrencilerin sosyal becerilerini de geliştirerek, onların meslek hayatlarında başarılı olmalarını desteklemektedir. Öğrenciler hem sosyal hem de akademik açıdan kendilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır. Kulüp, üyeleri arasında oluşacak sıcak ve samimi ortamda öğrencilerin üniversite hayatından keyif almalarına yardımcı olmaktadır.
Turizm İşletmeciliği Kulübü, 2014 yılından bu yana bölüm öğrencilerinin sektörle kaynaşmasını ve bölüme girdikten hemen sonra sektör ve öğrencinin arasındaki bağı kurmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra kulübün sosyal sorumluluk etkinlikleri ve bölüm öğrencilerini kendi içinde kaynaştırmaya yönelik çalışmaları da bulunmaktadır. Bölüm hocalarımızın öğrenci odaklı çalışmaları sayesinde kulübümüz daima hocalarımız tarafından desteklenmekte ve onların da yol göstermesi ile ilerlemektedir. Kulüp, bir öğrenci kulübünün olması gerektiği gibi öğrenciyi öğrenci emeğiyle sektör ve hocalarla kaynaştırır ve öğrencinin sosyal yönünü geliştirmeyi hedeflemektedir.
Kulüp Vizyonu: Her yıl yaklaşık olarak 90 kişinin mezun olduğu bölümümüzde bir aidiyet duygusu oluşturup mezunlarımızın hiç kopmayıp birlikte iyi işlere imza atmak.
Kulüp Misyonu: İçinde bulunduğumuz her dönemde öğrenci için en iyisini hedefleyerek güzel bağlar kurup iletişim yetilerini arttırmak.
Etkinlikler, genellikle öğrenci kariyeri odaklıdır. Anlaşmalı şirketlerle dört yıldır düzenli olarak kariyer günleri düzenlenmektedir. Sektörün ileri gelen otelleriyle yılda 4-6 defa buluşma düzenlenmektedir. Bunun dışında sosyal sorumluluk projeleri, kitap bağışları, barınak ziyaretleri ve sıfır atık projesi gibi projeler gerçekleştirilmektedir. Bunların da yanı sıra öğrenci odaklı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Dört dönemin de birbirini tanıması amacıyla doğa yürüyüşlerimiz, keşif gezilerimiz konaklamalı kış turizmi turlarımız öğrencilerin arasında bağ kurmayı amaçlar ve genellikle gezi sonlarımızda yeni arkadaşlıklar ve daha sağlam öğrenci-hoca ilişkisi gözlenmektedir.
İstanbul İktisat Sahnesi, Türkiye’nin ilk İktisat Fakültesi’ne sahip olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde 1988 yılında sabit bir mekân olmadan kurulmuş bir kulüptür. Daha sonra rahmetli Türkel Minibaş Hocamızın desteğiyle hâlâ kullanmakta olduğumuz sahne, bir depo olarak bize tahsis edilmiştir. Mezunlarımızın kendi emekleriyle başlangıçta “Dionysos Sahnesi” haline getirilen bu mekân, Türkel Hocamızın vefatından sonra adını ve anısını yaşatmak için “Türkel Minibaş Sahnesi” adıyla kullanılmaya başlanmıştır. Yönetmensiz çalışma biçimini benimsemiş İstanbul İktisat Sahnesi, tercihen deneyimlerin aktarımı yoluyla ilerleyen ve kolektif bilinç oluşturmaya çalışan, süreç boyunca birlikte hareket eden bir topluluktur.
Her sene okulların açılmasıyla beraber yeni üyelerin de gelmesiyle birlikte İktisat Sahnesi’nin 3 ana periyottan oluşan oyun çıkarma süreci başlar. İlk dönem temel eğitim çalışmaları ve teorik aktarımlarla ilerler. Yeni üyelerimizin hem sahneye hem de işleyişe alışmasına yönelik türlü çalışmalar yapılır. İlk periyodu oyun seçimiyle kapatırken ikinci periyoda seçtiğimiz oyunun dramaturjisiyle başlarız. Dramaturji sürecinin sonunda oyun, İktisat Sahnesi’nin yorumlarıyla harmanlanmış son halini almış olur ve böylece üçüncü periyot başlar. Bu süreçte mevcut ekip oyunun provalarını alır, gerekli prodüksiyonu tamamlar ve oyunu prömiyer için hazır hale getirir. İlk oyununu geleneksel olarak kendi sahnesinde oynayan İktisat Sahnesi, sonraki süreçte hem şehir içinde farklı yerlerde oynar hem de şehir dışındaki tiyatro şenliklerine katılır.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Girişimcilik Kulübü 2013 yılında kurulmuş ve girişimcilik ekosisteminin içinde yer alarak üyelerine kariyer yolculuğunda eşlik eden bir kulüptür. Yıl içerisinde Pazarlama ve Girişimcilik Zirvesi Marketing6; Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Zirvesi Shift Up; Sosyal Farkındalık Festivali SociAll Up ve çeşitli alanlarda inovatif eğitimler düzenleyen GK Akademi etkinliklerine imza atmaktadır. Girişim fikirleri üretip projelendirerek hayata geçirmek için destek olunan GK Growth’a da öncülük etmektedir. Yıl içerisinde yapılan tüm bu aktivitelerde girişimcilik ekosistemine stajyer istihdamı sağlarken, üyelerine ve katılımcılarına avantajlı bir sosyal ağ ortamı da sunmaktadır.
Liderler Kulübü olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kariyer ve girişimcilik üzerine çalışmalar yapan aktif kulüplerinden birisidir. Yıl içerisinde yaptığımız büyük etkinlikler, eğitimler ve şirket gezileri ile öğrencilerin üst düzey yöneticilerle, insan kaynakları yetkilileriyle ve diğer alanlarda donanımlı kişilerle tanışmalarına, onların tecrübelerinden ve tavsiyelerinden faydalanmalarına, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerini sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Kulüp içerisinde şirketlerin organizasyon yapılarına uygun olarak işleyen çalışma sürecimiz sayesinde, ekip arkadaşlarımıza temel düzeyde iş hayatını tecrübe etme fırsatı sağlamaktadır.
Etik, bireysel bir davranış olmanın yanı sıra ekonomik ve sosyal hayatın diğer alanlarını da kapsamaktadır. Her birimiz gerek iş hayatımızda gerekse günlük yaşantımızda belirli etik kurallara uymak yükümlülüğündeyiz. Yaşantımızı kolaylaştırmak adına etik kurallar, vazgeçilemez bir yer tutmaktadır. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi altında kurulan kulübümüz ile her alanda süregelen etik ilkeleri anlatmaları üzere birbirinden değerli misafirleri ağırlamayı sürdürüyoruz.
Finansal piyasalar, işletmeler, medya, çevre, kısacası hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz her konunun ve alanın etik kurallarını, sizlere birbirinden farklı etkinlikle ve çok değerli konuklarımızla sunuyoruz. Siz de yaşantınızı kolaylaştırmak, gireceğiniz her ortama kolayca uyum sağlayabilen bir birey olmak ve tüm bunların yanında kulüp yönetim süreçlerine dahil olarak iş yaşamına bir adım önde başlamak istiyorsanız aramızda yeriniz hazır!
Günümüz dünyasının gelişen teknolojisi sayesinde yeni ortaya çıkmış bir dal olan e-sporun (elektronik spor), ağırlıklı olarak genç nesil olmak üzere yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bu dala ilgi duyanlar adına daha anlaşılır hale getirmek, bu dala gönül verenleri ortak bir paydada buluşturmak ve şimdiden küçümsenmeyecek bir popülariteye sahip olmakla birlikte gelecekte kendine çok önemli bir yer bulacak olan e-spor dalında ülkemizi temsil edecek olan sporcuların şimdiden yetişmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir kulüptür.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Müzik Kulübü, üniversitemizin beş sene önce kurulan kulüplerinden birisidir. Kulübümüz, yılın çeşitli zamanlarında konserler düzenleyerek üyelerine birçok sahne deneyimi fırsatı sunmuştur. Bunun dışında müzisyenlerle söyleşiler düzenleyip öğrencilerin müzik hakkında fikirlerinin gelişmesini sağlamıştır. Kulübümüzün, öğrencilere müziği sevdirmesinin dışındaki en temel ve bizce de en önemli amaç, güçlü ve çok güzel arkadaşlıkların müzik sayesinde kurulması olmuştur. Bu sebeple müzik sevgimize ortak olacak arkadaşlar arıyor, müzikle ilgilenen herkesi kulübümüze bekliyoruz.
Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübünün amacı, küreselleşen dünya ekonomisindeki başta Türkiye ekonomisi olmak üzere diğer Türk devletlerinin ekonomisini milli şuur çerçevesinde, milli kulüp güçlü iktisat benliğinde anlamak ve anlatmaktır. İktisadi anlamda konferanslar, seminerler düzenleyerek öğrencilerin bu konular üzerinde bilgi sahibi olması için 2017 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi çatısı altında kurulmuş öğrenci kulübüdür.
Yedinci Sanat Sinema Kulübü İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne bağlı bir kültür sanat kulübüdür. Amacımız, katılım sağlayan öğrencilerin sinema üzerinden sanat bilinci edinmesi ve entelektüel kaygı kazanmalarıdır. Bu amaç doğrultusunda belli seçkilerden oluşan sinema gösterimi, okuması ve tartışması gibi etkinlikler düzenlemekteyiz. Bunun yanı sıra üniversite içi, dışı gezi ve etkinlikler düzenlemekteyiz.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü multidisipliner bir inovasyon teknolojisi olan Blockchain Teknolojisi ve Fintech alanında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. Vizyonumuz, Blockchain Teknolojisi ile ilgili hem ulusal hem uluslararası alanında araştırma-geliştirme çalışmaları yapan öncü bir kulüp olmaktır. Misyonumuz, Blockchain ve Fintech alanında eğitimler ve etkinlikler yaparak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencileri için dijital dönüşüm farkındalığı yaratmaktır.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi kulübü olarak hem ulusal hem uluslararası ağımız ve startup ruhuyla yapmış olduğumuz gönüllü çalışmalar ile İktisat Fakültesi öğrencilerine yeni ufuklar kazandırmayı amaçlıyoruz. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü (Blockchain Technology Club), araştırma-geliştirme, eğitim, organizasyon, kurumsal iletişim ve sosyal medya birimleri aracılığıyla öğrencilerin bu ekosistemde yer alarak katma değer üretmesini sağlamaktadır.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Genç Yatırımcılar Kulübü çok temalı yatırım alanlarında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. İktisat Fakültesi bünyesinde 2021 yılında kurulmuş olup, faaliyetlerine dijital platformlarda devam etmektedir.
Vizyon ve Misyon:
a) Ekonomi, borsa, kripto paralar ve buna benzer birçok konuda bilinçli bireyler yetiştirmek.
b) Finansal piyasalarla ilgilenen veya ilgilenmeyi düşünen öğrencilere nasıl bilinçli yatırımcı olacağı konusunda bilgilendirmek.
c) Finansal piyasalarda anlık değişimlerde nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında üyeleri bilgilendirmek.
d) Alanında uzman isimlerle seminerler düzenlemek ve bu seminerler sonucu öğrencilere sertifika vermek.
e) Tek başına veya diğer kulüplerle birlikte etkinlik yapmak, yapılan etkinliklerde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni en iyi şekilde temsil etmek.
f) Üniversite içinde ve dışında piyasa ile ilgili diğer kurumlarla iş birliği yapmaktır.
ÖĞRENCİ KULÜPLERİMİZ
Fakültemizde kültürel, mesleki ve akademik alanlarda faaliyet gösteren 18 kulübümüz bulunmaktadır. Her yıl gerçekleştirdikleri onlarca etkinlikle, kulüplerimiz üniversitenin en etkin kulüpleri arasına girmiştir.
İktisat Spor Kulübü
İktisat Fakültesi spor takımları, her yıl futbol, basketbol, voleybol, tenis, masa tenisi ve satranç dallarında düzenlenen “İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni’ne” tüm dallarda katılmakta olup pek çok spor alanında Fakülte Takımlarımızın üstün dereceleri bulunmaktadır. Fakülte takımlarımız, bu yıl da İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen 44. Spor Şöleni’nde de çok sayıda ödülün sahibi olmuş, Kadın Voleybol Takımımız Birincilik, Erkek Basketbol Takımımız İkincilik, Futbol Takımımız Üçüncülük ve Erkek Voleybol Takımımız Dördüncülük ödülü almıştır.
İktisat Kulübü
İktisat Kulübü, gerek yaptığı etkinlikler gerekse sektörün öncü firmalarını öğrencilerle buluşturan İstanbul Üniversitesi’nin öğrenci eliyle kurulan ilk ve en büyük öğrenci topluluklarındandır.
Kulübümüz 1992 yılında sektörü anlamak isteyen ve onlardan sonra gelecek nesillerin de bilgi sahibi olabilmesini hedefleyen girişimci öğrenciler tarafından kurulmuş bir öğrenci kulübüdür. Kurulduğu yıldan itibaren her yıl kendisini geliştirerek ilerleyen, kümülatif özelliğini her zaman koruyan, yeniliğe açık ve tamamen öğrencilere ait olan bir kulüptür. Kulübümüzün amacı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencilerinin akademik imkânlardan faydalanmasını sağlamak, iktisadi bilimleri ve bunlara bağlı bilimler ile ilgili teorik ve pratik bilginin bütün yönleri ile paylaşılmasını sağlayıp öğrencilerin mesleki açıdan gelişmesine ve desteklenmesine katkıda bulunmak, üyelerin kariyer gelişimine katkıda bulunmak, mesleki anlamda paylaşım ortamını sağlamak amacıyla etkinlikler, programlar düzenlemektir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kulübü
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğrenci Kulübü 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuş köklü bir bölüm kulübüdür. Bölüm ve Fakülte öğrencilerinin teorik eğitimi sürecinde elde ettikleri bilgiyi, pratikte bir deneyime ve sonrasında da bir birikime dönüştürmelerine yönelik eğitimler, seminerler, ulusal ve uluslararası nitelikte kongre ve konferanslar düzenlemektedir. Kamu, özel ve sivil sektörde çalışma hayatının dinamiklerini tanıyarak çalışma ve meslek ahlakı ile topluma ve ülkeye faydalı üretken bireyler olma hedefiyle düzenlenen bu etkinliklere 1992 yılından beri devam eden kulübümüz, bölüm ve Fakülte öğrencilerine bu misyonu taşıyan ilk kulüptür. Son dönemde akademik, kültürel, mesleki ve sosyal inovasyon ağırlıklı etkinliklerle kulübümüz öğrencilerimizin sosyal farkındalığı yüksek, bilgili, deneyimli ve birikimli bireyler olarak yetişmeleri için kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir.
Maliye Kulübü
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü 26.03.1996 tarihinde üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olup bir grup öğrenci tarafından “Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla resmi olarak faaliyetlerine başlamıştır.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Kulübü’nün temel amacı, yapılacak etkinlikler ile öğrencilerin iş ve entelektüel hayata hazır ve rekabette avantajlı olmalarını sağlamaktır. Yaptığı etkinlikleri en iyi şekilde yerine getirmeyi ve profesyonel bir ruhla faaliyetlerini yürütmeyi hedefleyen kulüp, entelektüel ve akademik bir çizgide faaliyetlerini sürdürmektedir. 1996’dan bu yana birçok yönetim ve başkan değiştiren Maliye Kulübü, bu değişimlerin her birinde kendini bir basamak daha yukarıya taşımanın gayreti içinde olmuştur.
“Farklı Düşünmek İçin” sloganıyla yola çıkan Maliye Kulübü, farklı alanlarda birçok faaliyete imza atarak çeşitli alanlarda başarılar elde etmiştir. Kurumsallığa önem veren ve ciddiyetinden ödün vermeyen Kulüp, 5 farklı departmandan oluşmaktadır.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü
2004 yılında kurulan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (SUİK), kuruluşundan bu yana geçen 16 yıllık süreçte önemli etkinliklere imza atarak İktisat Fakültesi’nin aktif kulüplerinden biri haline gelmiştir. SUİK, bölüm derslerinin haricinde üniversitede bulunmayı verimli hale getirmeyi ve bireylerin entelektüel birikimlerinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Güncel toplumsal ve akademik konuları yakından takip ederek bunlarla alakalı çeşitli konferanslar, söyleşiler, seminerler düzenleyen kulübümüz, aynı zamanda akademik yetkinliklerini ve entelektüel birikimlerini artırmaya yönelik okuma grupları ve sinema söyleşileri düzenlemektedir. Ayrıca SUİK siyaset, uluslararası ilişkiler ve ekonomi ile ilgilenen 84 tane öğrenci kulübünü bir araya getiren Türkiye İİBF Kulüpler Ağı'nın kuruluşunda yer almaktadır. Kulübümüz gelecekte düzenli biçimde dergi çıkarmayı ve kadrosunu farklı disiplinlerden gelecek öğrencilerle genişletmeyi hedeflemektedir.
İşletme Kulübü
İşletme Kulübü, 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Misyonu gereği derslerde alınan teorik eğitimi pratiğe dönüştürmek ve aynı zamanda öğrencilerin hem kamu hem de özel sektörde hangi alanda çalışabilecekleri konusunda onlara ışık tutabilecek bir öğrenci kulübüdür. Çeşitli organizasyonlar, seminerler, firma-öğrenci buluşmaları ve etkinlikler düzenleyerek onlara network ağı kazanacakları bir platform oluşturmayı, bunu da sosyal sorumluluk projeleriyle destekleyerek manevi, kültürel, sosyal, doğa ve eğitim yönünden geliştirmeyi hedef edinmiştir.
Ekonometri Kulübü
Ekonometri Kulübü, öğrencilerin sosyal ve akademik anlamda kendilerini geliştirebilecekleri demokratik bir platform sunmayı amaçlamaktadır. Özellikle Ekonometri Bölümü öğrencilerinin ihtiyaç duydukları desteği sağlamayı ve onların meslek hayatlarına hazırlanmalarında yardımcı olmayı hedeflemektedir. Kulüp, düzenlediği etkinlikler ve aktiviteler ile öğrencilerin öğrenme süreçlerine eğlenceli bir şekilde katkıda bulunmaktadır. Sosyal etkinliklerin yanı sıra, kulüp üyelerine çeşitli seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları gibi fırsatlar da sunarak, üyelerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak temel önceliğidir.
Ekonometri Kulübü, tüm Fakülte öğrencilerine açık olup, herkesin kulüp içindeki deneyimlerinden maksimum fayda sağlamasını hedeflemektedir. Kulüp, öğrencilerin akademik kariyerleri için bir referans kaynağı olmanın yanı sıra, öğrencilerin sosyal becerilerini de geliştirerek, onların meslek hayatlarında başarılı olmalarını desteklemektedir. Öğrenciler hem sosyal hem de akademik açıdan kendilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır. Kulüp, üyeleri arasında oluşacak sıcak ve samimi ortamda öğrencilerin üniversite hayatından keyif almalarına yardımcı olmaktadır.
Turizm İşletmeciliği Kulübü
Turizm İşletmeciliği Kulübü, 2014 yılından bu yana bölüm öğrencilerinin sektörle kaynaşmasını ve bölüme girdikten hemen sonra sektör ve öğrencinin arasındaki bağı kurmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra kulübün sosyal sorumluluk etkinlikleri ve bölüm öğrencilerini kendi içinde kaynaştırmaya yönelik çalışmaları da bulunmaktadır. Bölüm hocalarımızın öğrenci odaklı çalışmaları sayesinde kulübümüz daima hocalarımız tarafından desteklenmekte ve onların da yol göstermesi ile ilerlemektedir. Kulüp, bir öğrenci kulübünün olması gerektiği gibi öğrenciyi öğrenci emeğiyle sektör ve hocalarla kaynaştırır ve öğrencinin sosyal yönünü geliştirmeyi hedeflemektedir.
Kulüp Vizyonu: Her yıl yaklaşık olarak 90 kişinin mezun olduğu bölümümüzde bir aidiyet duygusu oluşturup mezunlarımızın hiç kopmayıp birlikte iyi işlere imza atmak.
Kulüp Misyonu: İçinde bulunduğumuz her dönemde öğrenci için en iyisini hedefleyerek güzel bağlar kurup iletişim yetilerini arttırmak.
Etkinlikler, genellikle öğrenci kariyeri odaklıdır. Anlaşmalı şirketlerle dört yıldır düzenli olarak kariyer günleri düzenlenmektedir. Sektörün ileri gelen otelleriyle yılda 4-6 defa buluşma düzenlenmektedir. Bunun dışında sosyal sorumluluk projeleri, kitap bağışları, barınak ziyaretleri ve sıfır atık projesi gibi projeler gerçekleştirilmektedir. Bunların da yanı sıra öğrenci odaklı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Dört dönemin de birbirini tanıması amacıyla doğa yürüyüşlerimiz, keşif gezilerimiz konaklamalı kış turizmi turlarımız öğrencilerin arasında bağ kurmayı amaçlar ve genellikle gezi sonlarımızda yeni arkadaşlıklar ve daha sağlam öğrenci-hoca ilişkisi gözlenmektedir.
Tiyatro Kulübü
İstanbul İktisat Sahnesi, Türkiye’nin ilk İktisat Fakültesi’ne sahip olan İstanbul Üniversitesi bünyesinde 1988 yılında sabit bir mekân olmadan kurulmuş bir kulüptür. Daha sonra rahmetli Türkel Minibaş Hocamızın desteğiyle hâlâ kullanmakta olduğumuz sahne, bir depo olarak bize tahsis edilmiştir. Mezunlarımızın kendi emekleriyle başlangıçta “Dionysos Sahnesi” haline getirilen bu mekân, Türkel Hocamızın vefatından sonra adını ve anısını yaşatmak için “Türkel Minibaş Sahnesi” adıyla kullanılmaya başlanmıştır. Yönetmensiz çalışma biçimini benimsemiş İstanbul İktisat Sahnesi, tercihen deneyimlerin aktarımı yoluyla ilerleyen ve kolektif bilinç oluşturmaya çalışan, süreç boyunca birlikte hareket eden bir topluluktur.
Her sene okulların açılmasıyla beraber yeni üyelerin de gelmesiyle birlikte İktisat Sahnesi’nin 3 ana periyottan oluşan oyun çıkarma süreci başlar. İlk dönem temel eğitim çalışmaları ve teorik aktarımlarla ilerler. Yeni üyelerimizin hem sahneye hem de işleyişe alışmasına yönelik türlü çalışmalar yapılır. İlk periyodu oyun seçimiyle kapatırken ikinci periyoda seçtiğimiz oyunun dramaturjisiyle başlarız. Dramaturji sürecinin sonunda oyun, İktisat Sahnesi’nin yorumlarıyla harmanlanmış son halini almış olur ve böylece üçüncü periyot başlar. Bu süreçte mevcut ekip oyunun provalarını alır, gerekli prodüksiyonu tamamlar ve oyunu prömiyer için hazır hale getirir. İlk oyununu geleneksel olarak kendi sahnesinde oynayan İktisat Sahnesi, sonraki süreçte hem şehir içinde farklı yerlerde oynar hem de şehir dışındaki tiyatro şenliklerine katılır.
Girişimcilik Kulübü
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Girişimcilik Kulübü 2013 yılında kurulmuş ve girişimcilik ekosisteminin içinde yer alarak üyelerine kariyer yolculuğunda eşlik eden bir kulüptür. Yıl içerisinde Pazarlama ve Girişimcilik Zirvesi Marketing6; Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Zirvesi Shift Up; Sosyal Farkındalık Festivali SociAll Up ve çeşitli alanlarda inovatif eğitimler düzenleyen GK Akademi etkinliklerine imza atmaktadır. Girişim fikirleri üretip projelendirerek hayata geçirmek için destek olunan GK Growth’a da öncülük etmektedir. Yıl içerisinde yapılan tüm bu aktivitelerde girişimcilik ekosistemine stajyer istihdamı sağlarken, üyelerine ve katılımcılarına avantajlı bir sosyal ağ ortamı da sunmaktadır.
Liderler Kulübü
Liderler Kulübü olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin kariyer ve girişimcilik üzerine çalışmalar yapan aktif kulüplerinden birisidir. Yıl içerisinde yaptığımız büyük etkinlikler, eğitimler ve şirket gezileri ile öğrencilerin üst düzey yöneticilerle, insan kaynakları yetkilileriyle ve diğer alanlarda donanımlı kişilerle tanışmalarına, onların tecrübelerinden ve tavsiyelerinden faydalanmalarına, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerini sağlamalarına yardımcı olmaktadır. Kulüp içerisinde şirketlerin organizasyon yapılarına uygun olarak işleyen çalışma sürecimiz sayesinde, ekip arkadaşlarımıza temel düzeyde iş hayatını tecrübe etme fırsatı sağlamaktadır.
Etik ve Farkındalık Kulübü
Etik, bireysel bir davranış olmanın yanı sıra ekonomik ve sosyal hayatın diğer alanlarını da kapsamaktadır. Her birimiz gerek iş hayatımızda gerekse günlük yaşantımızda belirli etik kurallara uymak yükümlülüğündeyiz. Yaşantımızı kolaylaştırmak adına etik kurallar, vazgeçilemez bir yer tutmaktadır. 2014 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi altında kurulan kulübümüz ile her alanda süregelen etik ilkeleri anlatmaları üzere birbirinden değerli misafirleri ağırlamayı sürdürüyoruz.
Finansal piyasalar, işletmeler, medya, çevre, kısacası hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz her konunun ve alanın etik kurallarını, sizlere birbirinden farklı etkinlikle ve çok değerli konuklarımızla sunuyoruz. Siz de yaşantınızı kolaylaştırmak, gireceğiniz her ortama kolayca uyum sağlayabilen bir birey olmak ve tüm bunların yanında kulüp yönetim süreçlerine dahil olarak iş yaşamına bir adım önde başlamak istiyorsanız aramızda yeriniz hazır!
E-Spor Kulübü
Günümüz dünyasının gelişen teknolojisi sayesinde yeni ortaya çıkmış bir dal olan e-sporun (elektronik spor), ağırlıklı olarak genç nesil olmak üzere yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bu dala ilgi duyanlar adına daha anlaşılır hale getirmek, bu dala gönül verenleri ortak bir paydada buluşturmak ve şimdiden küçümsenmeyecek bir popülariteye sahip olmakla birlikte gelecekte kendine çok önemli bir yer bulacak olan e-spor dalında ülkemizi temsil edecek olan sporcuların şimdiden yetişmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir kulüptür.
Müzik Kulübü
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Müzik Kulübü, üniversitemizin beş sene önce kurulan kulüplerinden birisidir. Kulübümüz, yılın çeşitli zamanlarında konserler düzenleyerek üyelerine birçok sahne deneyimi fırsatı sunmuştur. Bunun dışında müzisyenlerle söyleşiler düzenleyip öğrencilerin müzik hakkında fikirlerinin gelişmesini sağlamıştır. Kulübümüzün, öğrencilere müziği sevdirmesinin dışındaki en temel ve bizce de en önemli amaç, güçlü ve çok güzel arkadaşlıkların müzik sayesinde kurulması olmuştur. Bu sebeple müzik sevgimize ortak olacak arkadaşlar arıyor, müzikle ilgilenen herkesi kulübümüze bekliyoruz.
Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübü (TÜDİAK)
Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübünün amacı, küreselleşen dünya ekonomisindeki başta Türkiye ekonomisi olmak üzere diğer Türk devletlerinin ekonomisini milli şuur çerçevesinde, milli kulüp güçlü iktisat benliğinde anlamak ve anlatmaktır. İktisadi anlamda konferanslar, seminerler düzenleyerek öğrencilerin bu konular üzerinde bilgi sahibi olması için 2017 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi çatısı altında kurulmuş öğrenci kulübüdür.
Yedinci Sanat Sinema Kulübü
Yedinci Sanat Sinema Kulübü İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne bağlı bir kültür sanat kulübüdür. Amacımız, katılım sağlayan öğrencilerin sinema üzerinden sanat bilinci edinmesi ve entelektüel kaygı kazanmalarıdır. Bu amaç doğrultusunda belli seçkilerden oluşan sinema gösterimi, okuması ve tartışması gibi etkinlikler düzenlemekteyiz. Bunun yanı sıra üniversite içi, dışı gezi ve etkinlikler düzenlemekteyiz.
Blokzincir Teknolojileri Kulübü
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü multidisipliner bir inovasyon teknolojisi olan Blockchain Teknolojisi ve Fintech alanında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. Vizyonumuz, Blockchain Teknolojisi ile ilgili hem ulusal hem uluslararası alanında araştırma-geliştirme çalışmaları yapan öncü bir kulüp olmaktır. Misyonumuz, Blockchain ve Fintech alanında eğitimler ve etkinlikler yaparak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencileri için dijital dönüşüm farkındalığı yaratmaktır.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi kulübü olarak hem ulusal hem uluslararası ağımız ve startup ruhuyla yapmış olduğumuz gönüllü çalışmalar ile İktisat Fakültesi öğrencilerine yeni ufuklar kazandırmayı amaçlıyoruz. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Blokzincir Teknolojisi Kulübü (Blockchain Technology Club), araştırma-geliştirme, eğitim, organizasyon, kurumsal iletişim ve sosyal medya birimleri aracılığıyla öğrencilerin bu ekosistemde yer alarak katma değer üretmesini sağlamaktadır.
Genç Yatırımcılar Kulübü
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Genç Yatırımcılar Kulübü çok temalı yatırım alanlarında çalışmalar yürüten bir öğrenci topluluğudur. İktisat Fakültesi bünyesinde 2021 yılında kurulmuş olup, faaliyetlerine dijital platformlarda devam etmektedir.
Vizyon ve Misyon:
a) Ekonomi, borsa, kripto paralar ve buna benzer birçok konuda bilinçli bireyler yetiştirmek.
b) Finansal piyasalarla ilgilenen veya ilgilenmeyi düşünen öğrencilere nasıl bilinçli yatırımcı olacağı konusunda bilgilendirmek.
c) Finansal piyasalarda anlık değişimlerde nasıl hareket edilmesi gerektiği hakkında üyeleri bilgilendirmek.
d) Alanında uzman isimlerle seminerler düzenlemek ve bu seminerler sonucu öğrencilere sertifika vermek.
e) Tek başına veya diğer kulüplerle birlikte etkinlik yapmak, yapılan etkinliklerde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni en iyi şekilde temsil etmek.
f) Üniversite içinde ve dışında piyasa ile ilgili diğer kurumlarla iş birliği yapmaktır.
ÖDÜLLER VE BAŞARILAR
2018 yılında akıllı bina konseptiyle tamamlanan Ek Bina – 1 binamız “Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri” kapsamında “Mekanda Erişilebilirlik Turuncu Bayrak Ödülü (2020)”, “Erişilebilirlik Yeşil Bayrak Ödülü (2021)” ve “Sosyo – Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Mavi Bayrak Ödülü (2021)” sahibidir.
Avrupa Eğitim Kalite Standartları çerçevesinde AQAS isimli Uluslararası Kuruluş iş birliğiyle Fakültemizdeki tüm programlarınızın akreditasyon süreci başarıyla tamamlanarak Türkiye’de tamamı akredite olan sayılı Fakültelerden biri olmuştur. Diğer yandan, programlarımız yurtdışında tanınırlılığı sağlayan TYÇ logolarına da sahiptir.
Her yıl yapılan spor turnuvalarında çeşitli ödüller alan Fakülte takımlarımız, bu yıl İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen 44. Spor Şöleni’nde de çok sayıda ödülün sahibi olmuş, Kadın Voleybol Takımımız Birincilik, Erkek Basketbol Takımımız İkincilik, Futbol Takımımız Üçüncülük ve Erkek Voleybol Takımımız Dördüncülük ödülü almıştır.
Dergilerimiz
İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültesi olarak hali hazırda yayımlanmakta olan 8 adet dergimiz bulunmaktadır. Dergilerimiz:
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
E-mail: iktisat_dekan@istanbul.edu.tr
Tel No: +90 212 520 8286
Instagram: https://www.instagram.com/istanbuliktisat
Twitter: https://x.com/istanbuliktisat
Youtube: https://www.youtube.com/@istanbuliktisat1936/featured
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/istanbul-iktisat-fakültesi-024bb01b1?trk=contact-info
Facebook: https://www.facebook.com/iuiktisat1936