İktisat Sahnesi Prömiyerini Gerçekleştirdi

İstanbul Üniversitesi İktisat Sahnesi Nikolay Vasilyeviç Gogol'un "Müffetiş" adlı oyunuyla kapılarını tekrar tiyatroseverlere açtı. Prömiyerde Fakültemiz Dekanı Sn. Prof. Dr. Sayım Yorğun'da hazır bulundu. Oyuncularla sohbet eden Prof. Yorğun, oyunun ardından oyuncularımızı tebrik edip başarılarının devamını diledi. Bizlerde bu yetenekli ekibi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Oyunu sergileyen ekip: İstanbul İktisat Sahnesi

Oyunun adı: Müfettiş​

Yazarı: Nikolay Vasilyeviç Gogol​

Ne zamandır provası devam ediyor: 2021-2022 dönemi prodüksiyonu olarak çıkardığımız Müfettiş oyunumuzun çalışmaları 2021 Ekim ayından beri devam ediyor. Ekip olarak ilk 3 ayı temel oyunculuk çalışmalarıyla geçirirken sonraki 1 ayda seçtiğimiz oyunun dramaturjisini yapıyoruz ve devamında oyunumuz için sahne üstü provalar başlıyor. 9 Mayıs 2022 Pazartesi günü de kendi sahnemiz olan Türkel Minibaş (İktisat Sahnesi) Sahnesi’nde prömiyerimizi gerçekleştirdik. ​​Kolektif bir ekip olduğumuzdan ve deneyim aktarımıyla çalıştığımızdan bir yönetmenimiz bulunmamaktadır. Yani sahne üstü çalışmalarını, temel oyunculuk çalışmalarını, ses-mimik-diyafram çalışmalarını deneyimli ekip yeni gelen ekip üyelerine yaptırıyor. Dramaturji dönemindeyse yine deneyimli ekip deneyimlerini diğer üyelere aktarıyor ve tüm kararlar kolektif şekilde oy birliğiyle alınıyor. Yani oyunumuzdaki her detayı (ses, ışık, oyunculuk, kostüm, reji, dramaturji) ekipçe belirliyoruz.

Oyuncular:
Deniz Sude Payzin
Muzaffer Yetkin
Öznur Değirmenciler
Selcan Deniz
Aysu İdilcan Erdoğan
Helin Zin Ası
Sudenur Kaya
Mustafa Kerem Kaya
Derviş Yağız Yılmaz
Kerimcan Şeker
Merve Günsay
Burak Aksu
Salih Bektaş
Begüm Bilgiç
Mehmet Seven
Ali Kılıç

Sahnemizin tarihçesi:
1988’de sabit bir mekan olmaksızın fakültemizin üyelerinden Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın büyük desteğiyle kurulan İstanbul İktisat Sahnesi bugün 34 yıllık bir altyapı hazırlığıya azımsanmayacak gelişmeler göstermiştir. Bulunduğumuz mekanda gelişerek ve genişleyerek, perdesiyle ve seyirci yerleriyle, ışık ve müzik sistemleriyle değişik tarzda bir cep tiyatro salonuyla, kitaplıklarıyla, dergileri ve arşivleriyle, mevcut çalışma odamızı alternatif bir yaşam alanı ve kültür durağı haline getirmiş bulunmaktayız. Tiyatro eğitimimizi teorik ve pratik eğitim çalışmaları şeklinde yürütüyoruz. Eğitim çalışmalarımızın alt başlıklarını diksiyon, vücut, vücut eğitimi, doğaçlama, dramatizasyon ve teorik aktarımlar oluşturuyor. Deneyim aktarımıyla ilerleyen ve kurs mantığından uzak, paylaşımcı bir yaklaşımla yürüttüğümüz eğitim çalışmalarında gerekli ilgiyi gösteren, bir arada, üretme isteğini ve enerjisini kendinde gören insanlarla kadro kendiliğinden belirleniyor. Dolayısıyla mevcut kadro gücünü teatral yetenekten çok çalışma isteğinden ve araştırma merakından almış oluyor. Yıllardır yürüttüğü çalışmalarla birçok oyun çıkaran ve skeçlere imza atan İstanbul İktisat Sahnesi, ürettiklerini sahnelerde, şenliklerde ve kimi zaman okul koridorlarında ya da kantinlerde duyurmaya devam ediyor. İstanbul’un en büyük amatör tiyatro şenliklerinden biri olan İTİŞ (İstanbul Üniversitesi Tiyatro Şenliği)’in de uzun yıllar kurucu ve yürütücü ekibi olan İstanbul İktisat Sahnesi, İTİŞ’in dağılmasıyla birlikte önceden de işbirliği içinde çalıştığı, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları, Boğaziçi Üniversitesi Folklör Kulübü, İtü Taşkışla Sahnesi, Yeditepe Oyuncularının da bulunduğu İATG (İstanbul Amatör Tiyatro Günleri)’yle tekrardan bir araya gelerek şenlik ekibi olmayı da sürdürmektedir.
34 yıllık bir süreden sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin önemli bir parçası olan ve üretmeye devam eden İstanbul İktisat Sahnesi Ek Bina-2’nin bodrum katından sesleniyor. Bizler kültür ve sanat kulüpleri olarak bir rüzgar yaratmalıyız ve insanları bu rüzgara çıkarmalıyız. Bir arada üretebildiğimizi göstererek üniversitedeki alternatif yaşama özendirmeliyiz.