İktisat Fakültesi Mezun Profili Anketi Sonuçlandı

İktisat Fakültesi mezunlarının %22’si mezun olmadan, %37’si mezun olduktan sonra 6 ay ve %13’ü 6-12 ay içerisinde iş buluyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden 2010-2019 yılları arasında mezun olan öğrencilerin emek piyasasındaki durumunu tespit etmek, mezun öğrenci profilini çıkarmak ve alınan eğitimin memnuniyet düzeyini ortaya koymak, mezunların; iş aramaya başladıktan sonra ne kadar sürede işe girebildiği, istihdam durumu, alınan ücret, çalışılan sektör vb. emek piyasası özelliklerini tanımlamak, verilen eğitimin memnuniyet düzeyini, varsa memnuniyetsizlik nedenlerini belirlemek ve bununla ilgili iyileştirme önerilerini almak üzere fakültemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Sayım Yorğun, Prof. Dr. Ferda Yerdelen Tatoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Göktaş, Araş. Gör. Buğra Polat ve doktora öğrencisi Mustafa Saygın Araz tarafından İstanbul Ünı̇versı̇tesı̇ İktı̇sat Fakültesı̇ Mezun Profili̇ Araştırması yapılmıştır.
Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış, sosyal medya ve mailler aracılığıyla ulaşılan fakülte mezunlarına online anket uygulanmıştır. Araştırmaya 1733 kişi katılmış; tekrarlı, hatalı, eksik bilgi içeren ve araştırmada ilgilenilen dönemi kapsamayan kişilere ilişkin anketler elenerek 1269 anket üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre fakültemiz mezunlarının %69’u hemen iş aramaya başladığını, %31’i ise çeşitli nedenlerle iş aramadığını ifade etmiştir. Mezuniyet sonrası hemen iş aramayanlara iş aramama nedenleri sorulduğunda %34,6’sı yüksek lisans eğitimine devam etmek için iş aramadığını, %26,2’si KPSS, ALES gibi kamu sınavlarına hazırlandığı için iş aramamıştır. %12,7’si mezun olmadan önce iş bulmuş, %7,6’sı dil eğitimi için yurt dışına gitmesi nedeniyle, %7,4’ü askere gitmesi nedeniyle ve yaklaşık %9’u sağlık sorunu, evlilik gibi nedenlerle hemen iş aramaya başlamadığını belirtmiştir.
İş arayanlarının yaklaşık %22’si mezun olmadan önce, %37’si mezun olduktan sonra 6 ay içerisinde ve %13’ü 6-12 ay içerisinde iş bulmuştur. %21’i mezun olduktan sonra 12 ay ve üzeri sürede iş bulmuş ve %8’i iş bulamamış ya da çalışmamaktadır. Özet olarak değerlendirilecek olursa mezunlarımızın %58’i ilk altı ay içerisinde, %72’i ise mezun olduktan sonra bir yıla kadar olan sürede iş bulmaktadır.
Mezun olmadan önce iş bulanların %78’i, ilk 6 ay içerisinde işe yerleşenlerin ise %58’i eğitim sırasında staj yapmıştır. Mezunların %83’ü özel sektörde istihdam edilirken sadece %17’si kamuda iş imkânı bulabilmiştir.
Mezunların %15’inin asgari ücret civarında, %54’ü asgari ücretin iki katına kadar, %31’inin ise asgari ücretin iki katından daha fazla ücret aldığı tespit edilmiştir. Mezunlarından istihdam edilenlerin %94’ü tam zamanlı, %4,5’i yarı zamanlı, %0,9’u stajyer olarak ve %0,4’ü ise proje bazlı/dönemsel/işbaşı eğitim programı/gönüllü çalıştığını beyan etmiştir.
Fakülteden mezun olan öğrencilerin %78’i İstanbul’da, %18’lik kesim İstanbul dışındaki farklı şehirlerde, geriye kalan %3,5’i yurt dışında istihdam edilmektedir. Mezun çalışanlarımızın %57’si, büyük, %17’si orta, %12’si küçük ve kalan %13’ü ise mikro ölçekli işletmelerde çalışmaktadır.
Mezun çalışanların yaklaşık %27’si finans ve sigorta faaliyetlerinde, %25’i diğer hizmet faaliyetlerinde, %8’i ise eğitim alanında istihdam edilmektedir. Mezunlarımızın yaklaşık %53’ü Fakültemizde Turizm İşletmeciliği Bölümü haricinde staj zorunlu olmamasına rağmen eğitim hayatları süresince staj yapmıştır.

Mezunların memnuniyet durumu incelendiğinde %51’i memnunken %20’sinin memnun olmadığı, %29’unun ise kararsız kaldığı görülmüştür. Memnun olan öğrencilerin %45’i hocaların alanında uzman ve yetkin olduğunu, %6’sı ise öğrenciler ile ilgili ve alakalı olunduğunu açık şekilde iletişim kurulduğunu belirtmiştir. Ayrıca %18’i eğitimin kalitesinden, %11’i ise üniversite ile fakültenin imajı ve saygın kurum olması, dolayısıyla böyle bir kurumdan eğitim almış olmaktan memnun olduğunu belirtmiştir. %75-%100 devam durumu bulunan mezunlarımızın önemli bir kısmının %63’ünün aldığı eğitimden memnun olduğu dikkat çekmektedir. Devam durumu azaldığı zaman aidiyetle birlikte memnuniyet düzeyi de azalmaktadır.
Mezunlarımız, eğitimin iş yaşamına yönelik olmasını arzu etmekte ve emek piyasalarının takip edilmesini, derslerin değişen iş yaşamı koşullarına uygun hale getirilerek teori ve pratiğin birleştirilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadırlar. Ezbere dayalı bir eğitim yapısının yerine sorgulayan, araştırmaya yönlendiren bir eğitim sisteminin daha iyi olacağını düşünmekte olup eğitimin proje-ödev-sunum ile desteklenmesinin gerekli olduğunu ifade etmektedirler. Bütün bunlara ek olarak mezunlar istihdam edilebilecekleri sektörlerle, fakültenin veya bölümlerin iletişim kurmalarının önemini vurgulayarak kariyer yönlendirme ve rehberlik faaliyetlerine önem verilmesi gerekliliğini özellikle belirtmişlerdir.