"Building Virtual Learning Platform for Environmentally-Friendly Digital Transformation Management” Erasmus+ Programı (KA226) kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye hak kazandı.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Sosyal Siyaset ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi İlhan Doğan tarafından hazırlanan ve koordine edilen “Building Virtual Learning Platform for Environmentally-Friendly Digital Transformation Management” isimli proje, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı Dijital Eğitime Hazırlık İçin Ortaklıklar (KA226) kapsamında 203.908 Avroluk bütçesi ile Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje konsorsiyumunun Türkiye, Almanya ve İngiltere’den üniversite ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu proje 24 ay sürecek. Proje, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi koordinatörlüğünde University of Bedfordshire (İngiltere), Greater Manchester Chamber of Commerce (İngiltere) ve Bielefeld University (Almanya) İstanbul Mineral Metal İhracatçıları Birliği-İmmib ortaklığında yürütülürken Bizpark Teknoloji A.Ş (Türkiye) ise projenin teknoloji yüklenicisi olarak yer alacak. Dr. Öğr. Üyesi İlhan Doğan tarafından koordine edilecek projede Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü doktora öğrencilerinden Ezgi Ünal baş araştırmacı olarak yer alırken İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Övenç ve Dr. Öğr. Üyesi Önder Yerlikaya araştırmacı olarak yer alacaklar.
24 ay sürecek ve üniversite-sanayi işbirliği odağında geliştirilecek projede ortak ülkelerde saha araştırmaları, çalışma ziyaretleri ve deneyim paylaşımı ile eğitim teknolojileri geliştirme gibi çok sayıda faaliyetin yapılması planlanıyor. Dijital dönüşüm yönetimi alanında müfredat ve ders kaynağı geliştirilecek proje, Covid-19 sürecinde önemi daha çok artan “dijital eğitim teknolojileri” ihtiyaçları ile “yeşil büyüme” kavramları ekseninde hazırlandı. Projenin, İstanbul Üniversitesi İktisat fakültesinin dijitalleşme kapasitesine de olumlu etki etmesi bekleniyor.
Öğrenme Etkinliğini Attırmayı Amaçlıyoruz…
Proje uluslararası, çok kültürlü ve multidisipliner bir ekibin çalışması olacak. Çok ayaklı bir proje olmasını hedefledik. Hepimizin bildiği gibi Covid-19 ile öğrenme süreçleri oldukça sekteye uğradı. Bunun yanında yeni meslekler ve iş modellerine olan ihtiyaç daha çok arttı. Biz bu iki ihtiyacı bir projede birleştirmeyi hedefledik. Öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz geliştirilecek platform içerisinde 3 boyutlu yazıcı, nesnelerin interneti, robotik teknolojiler gibi farklı dijital araçları arttırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları ile deneyimleyebilecek. Ayrıca, söz konusu dijital teknolojileri geliştirmeyi planladığımız mobil uygulama ile de entegre edeceğiz. Böylece mekan bağımsız, erişilebilir ve deneyimleme odaklı bir öğrenme sistemimiz olacak.
Proje İle Dijital Dönüşüm Yönetimi Alanında Müfredat Geliştirilecek
Endüstri 4.0 artık hepimizin aşina olduğu bir konu. Teknolojik gelişmeler farklı alanlarda önemli değişikliklere yol açıyor. Pek çok alanda dönüşümler oluşuyor. Dolayısıyla, bu süreçte yeni ihtiyaçlar ve becerilerden bahsetmek gerekiyor. İşletmelerin de bu süreçle ilgili insan kaynağı ihtiyacı her geçen gün artıyor. Nitekim yaptığımız ön araştırmalarda imalat sanayisinde her dört sanayi işletmesinden birinin yakın gelecekte dijital dönüşüm gerçekleştireceklerini ancak bu alanda nitelikli insan kaynağı bulma konusunda zorluk çektiğini gördük. Fakültemiz bünyesinde bu alanı destekleyecek çok sayıda teorik dersimiz var. Bizim burada amacımız, teorik dersleri iş dünyasındaki uygulamalar ile entegre ederek dijital dönüşüm yönetimi alanında bir müfredat modülü geliştirmek. Böylece İstanbul İktisat Fakültesindeki öğrencilerimize yeni bir istihdam alanını tanıma fırsatı da sunmuş olacağız.
Proje, YÖK eylem planlarını hedef alıyor.
Bu proje ile aynı zamanda YÖK’ün yeni dönem eylem planlarında var olan ‘dijital dönüşüm yönetimi müfredatı oluşturulması’ hedefinin pilot çalışmasını yapmış olacağız. Hazırlayacağımız müfredat döngüsel ekonomi, yeşil büyüme ve yeşil beceriler gibi iklim hedeflerini odağında tutmaya özen gösterecek. Projenin bu katma değeri ile alanda öncü bir çalışma yapacağımız için mutluyuz.