"Kaşgarlı Mahmud'un Bilimsel Mirası ve Üçüncü Bin Yıl Türkolojisinin Gelişmesindeki Rolü" Konulu Uluslararası Konferans


"Kaşgarlı Mahmud'un Bilimsel Mirası ve Üçüncü Bin Yıl 
Türkolojisinin Gelişmesindeki Rolü" Konulu
Uluslararası Konferans

BİLDİRİ

Kaşgarlı Mahmud, dünya bilim tarihinde büyük bir Türkolog, ilk diyalektolog ve Türk sözlükçülüğünün kurucularından biri olarak dünya Türkolojisinde önemli bir yere sahiptir.

Türkçe üzerinde hazırlanmış en eski bilimsel çalışma sayılan Kaşgarlı Mahmud'un “Dîvânu Lugâti’t-Türk” adlı eseri bugüne kadar elimize tek nüsha olarak ulaşmıştır. Türk dili, kültürü ve bilim tarihinin önemli bilimsel kaynaklarından biri olan bu eserin kapsamlı bir şekilde incelenmesi Türkolojinin önemli çalışma alanlarındandır.

Kaşgarlı Mahmud “Dîvânu Lugâti’t-Türk” adlı eseriyle, anlambilim, sözlükbilim, dil coğrafyası, kültür vb. alanlarda dikkate değer derlemeler, çalışmalar ve değerlendirmeler yapmıştır. Eserde Türk dilbilgisi, kelime dağarcığı, sesbilgisi, etnografyası, folkloru, toplum dilbilimi, diyalektolojisi, Türk dünya görüşüyle ilgili geniş bilgiler bulmak mümkündür. Eserde sunulan bilgiler, hem hacim (örneklerin çokluğu ve karşılaştırmalı bir şekilde bu örneklerin sunulması) hem de yazarın filoloji bilgisi açısından değerlendirildiğinde de eserin Türk kültür ve bilim tarihi açısından önemi daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Şunu da özellikle vurgulamak gerekir, Türkçenin sesbilgisi ve köken bilgisinin temel kuralları XI. yüzyılda Kaşgarlı Mahmud tarafından belirlenmiş ve incelenmiştir. Türk dil biliminin anlam biliminin ve sözlük biliminin temelleri de Kaşgarlı Mahmud tarafından atılmıştır. Daha sonraki yüzyıllarda bilim dünyasında Kaşgarlı'nın Divan’ı gibi bir eser ortaya çıkmamıştır. Dîvânu Lugâti’t- Türk’ün bu ve buna benzer burada sıralayamayan birçok özelliği bakımından bir Türkiyat ansiklopedisi şeklinde değerlendirilmesi mümkündür.

Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Türk Konseyi işbirliğiyle, Kaşgarlı Mahmud’un hayatı ve onun dünyaca ünlü bilimsel eseri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk’e atfen 29-30 Eylül 2021 tarihlerinde İstanbul’da "Kaşgarlı Mahmud'un Bilimsel Mirası ve Üçüncü Bin Yıl Türkolojisinin Gelişmesindeki Rolü" konulu uluslararası konferans düzenlenecektir.

Uluslararası konferansta aşağıdaki konular ele alınacaktır:

• “Dîvânu Lugâti’t-Türk” ve bu eserin küresel önemi, modern Türkoloji’nin karşı karşıya olduğu önemli vazifeler;

• Kaşgarlı Mahmud'un hayatı ve bilimsel mirası, Türk dil bilimi düşüncesinin ve filolojisinin gelişimi konusu;

• “Dîvânu Lugâti’t-Türk” el yazmasının kaynak bilimsel ve metinşinaslık açısından araştırılması;

• Kaşgalı Mahmud’un karşılaştırmalı tarih, sesbilgisi, fonoloji, anlambilim, sözlükbilim, dil coğrafyası alanlarındaki hizmetleri;

• Kaşgarlı Mahmud'un gramer, kelime bilgisi, etnografya, folklor, toplum dilbilim, diyalektoloji alanlarındaki hizmetleri;

• Yeni nesil Türkologların yetiştirilmesi konusu.


Konferansa gönderilen bildirilerin bir kitap hâlinde ve Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesinin "Türkoloji. Turkology" adlı uluslararası bilimsel dergisinde yayınlanması düşünülmektedir. Bildirilerin içerdiği bilgilerin bilimselliği ve güvenilirliğinden yazarlar sorumludur. Belirlenen şartlara uygun bulunmayan bildiriler sempozyuma kabul edilmeyecektir.


Özbekçe, Türkçe ve İngilizce dillerindeki makaleler değerlendirmeye alınacaktır. Bildiri metinleri, A-4 formatında üstten ve alttan 2 cm, soldan 3 cm ve sağdan 1,5 cm bırakılarak düzenlenmelidir. Bildirinin başlığından sonra bir satır bırakılarak sıradaki satırda yazarın adı soyadı ve baba adı yazılmalı, yeni satırda yazarın çalıştığı kuruluşun adı, yazarın iş yeri ve e-postası gösterilmelidir. Sonra 1 ara bırakılarak yeni satırdan 1,5 ara bırakılarak makalenin İngilizce ve Türkçe özetleri ve anahtar kelimeler ve temel kavramlar yazılmalıdır. 1,5 arayla yazılmış makalenin metni 7-8 sayfayı aşmamalıdır. Kaynaklar makalenin sonunda yer almalıdır. Elektronik metin MS Word, Times New Roman yazı karakteri, boyutu 14 punto olmalıdır.



Konferansa katılmak için bildirilerin elektronik versiyonu 15 Eylül 2021 tarihine kadar kashgari.conf2021@gmail.com adresine gönderilmelidir.




Saygılarımızla,



Konferans Düzenleme Kurulu



Galeri