“İktisat Fakültemiz, Türkiye’de İktisat Biliminin Beşiğidir”


İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin 83. kuruluş yıl dönümü töreni, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan konuşmasında fakültenin köklü tarihine ve ülkemize yaptığı katkılara dikkat çekti.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin Türk sosyal politikasının oluşumundaki yeri ve etkilerinin konuşulduğu program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan gerçekleştirdi. Sözlerine İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin Türkiye’de iktisat biliminin beşiği olduğunu söyleyerek başlayan Prof. Dr. Alkan, toplumun sadece rasyonel ekonomik bireylerden oluşmadığını kaydederek, kişisel çıkarları maksimize etme amacının insanı mutlu etmediğini ifade etti. Prof. Dr. Alkan, bireyin seçemediği özelliklerin, onun fırsatlarını ve yapabilirliklerini belirlediğini ifade ederek, kişinin kendini geliştirme imkânları sınırlandığında sosyal politika ve onun araçlarına ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Tarihsel süreç içerisinde ekonomik ve siyasi koşulların da etkisi ile uzlaşılan zeminin sürekli farklılık gösterdiği konusuna değinen Prof. Dr. Alkan, bu doğrultuda sosyal politikanın da yönelimleri ve öncülüklerinin sürekli farklılaştığını belirtti.
Prof. Dr. Alkan “İşsizlik, yoksulluk, eğitim ve sağlık hakkına erişimde yaşanan sorunlar iş gücü piyasasının dışında kaldığında, sosyal politikanın temel alanlarını oluşturur” diyerek bu alanların sadece risk altındaki grubu etkilemediğini, tüm toplumu etkisi altına aldığını söyledi. Sosyal politikaların bütüncül bir gelişme stratejisinin bir parçası olduğunu bildiren Prof. Dr. Alkan, Türkiye’de ilk sosyal politikaların Tanzimat ve Meşrutiyet döneminde başladığını ifadelerine ekledi. 1929 ekonomik buhran sonrası dönem için ise dünyada sosyal devlete doğru evrilen bir düşünce sisteminin hâkim olduğu noktasına değindi. 


“1960 Anayasası, Sosyal Politikada Dönüm Noktasıdır”

Konuşmasında, 1960 Anayasası’nın sosyal politika açısından bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alkan, sosyal politika uygulamalarındaki önemli gelişmelerin sosyal hukuk devleti ilkesi ile anayasaya yerleştiğinin bilgisine de yer verdi. 24 Ocak 1980 kararlarının önemine değinen Prof. Dr. Alkan, bu kararların ekonomide genel olarak kamu kesiminin, özelde ise kitlelerin etkinliğini ve yerini azaltmasına neden olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Alkan, Gerhard Kessler’ın 1993 yılında Türkiye’ye gelmesi hakkında bilgi vererek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kessler sosyal politika disiplininin gelişmesinde bir başlangıç olmuştur. İlk geldiği yıllarda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde sosyoloji dersleri vermeye başlamıştır. Daha sonraki dönemde ise İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde sosyal, siyaset derslerinin konması ile asıl alanına dönmüş ve sosyal siyasetin Türkiye’de yerleşmesine öncülük etmiştir.”


Etkinlikte Önemli Konuklar..

Etkinlik, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Sarıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı İmran Aykut, Gedik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Metin Kutal, Türk- İş Eski Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Solmaz Coşkun’un konuşmalarının ardından, plaket takdimi ve soru cevap kısmıyla sona erdi.

Haber: Neslihan Deniz KALKAN, Sedef Başak İKİEL, Ozan AYKUTALP
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü