Fakültemizin 82. Kuruluş Yıldönümü

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 82. Yıl kuruluş etkinliği Üniversitemiz Rektörlüğü Doktora salonunda gerçekleştirildi. Etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Haluk Alkan yapmış olduğu açılış konuşmasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi köklü deneyimi ile ülkemizin geleceği arasında bir köprü olma misyonunu sürdürdüğünü bununla birlikte bugün bu köklü birikime hangi katkıların sunulabileceği üzerinde düşünülmesi gerektiğini belirtti. Alkan, “Bilimsel anlamda Fakültemizin akademik altyapısı dün olduğu gibi bugün de güçlüdür. Üniversitemizin ikinci büyük Fakültesi olarak, İstanbul Üniversitesinin araştırma üniversitesi misyonuna hızla uyum sağlanması ve uluslararasılaşma yönünde adımların atılması sorumluluğu hepimizin üzerindedir” diyerek konuşmasına devam etti. 82. Yıl kuruluş etkinliği açılış konferansını sunacak olan Fakültemizin emektar Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Nihat Falay’a ve panel katılımcılarına teşekkür eden Alkan, tüm katılımcıları selamlayarak konuşmasına son verdi.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz yapmış oldukları konuşmada, Türkiye biliminde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini yerini örneklerle vurgulayarak İstanbul Üniversitesinin araştırma üniversitesi olarak seçilmesinden sonra gerçekleştirilen ve halen yürütülmekte olan bilimsel etkinliği artırıcı projeler hakkında bilgi verdi. Rektör Yardımcımız bu çerçevede İktisat Fakültesinin sahip olduğu bilgi ve araştırma birikimi ile bu sürece önemli katkılar yapabileceğini, bu katkıyı beklediklerini ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Nihat Falay’ın “Dünden Bugüne İktisat Fakültesi” konulu konferansına geçildi. Prof. Dr. Falay kendine has güzel üslubu ile İktisat Fakültesi’nin kuruluş sürecini tarihi belgeler ışığında izleyicilere anlattı. Fakültemizin İzmir İktisat Kongresinde kuruluş fikrinin ortaya çıkmasını takiben başlatılan kuruluş çalışmalarından itibaren bu çalışmaların geçirdiği siyasi, hukuki, idari ve akademik aşamaları, fakültemizde görev yapan yerli ve yabancı öğretim üyelerini, doktora unvanı alan ilk doktora öğrencilerini anlatarak hafızasındaki bilgileri yeni nesil akademisyenlerle ve meslektaşlarıyla paylaştı. Fakültemizin dinamiklerini oluşturan tarihsel süreçler, belirleyici isimler, fakültenin geçirdiği değişim ve bilime katkısı dikkat çekici örneklerle izleyicilere hocamız tarafından sunuldu.

Konferans sonrasında “Mali Suçlar ve Kamusal Denetim" başlıklı panele geçildi. Panel Prof. Dr. Haluk Alkan’ın başkanlığında Prof. Dr. Salim Ateş Oktar, Prof. Dr. Ali Rıza Gökbunar, Doç. Dr. Yasemin Taşkın ve Araş. Gör. Ezgim Yavuz sırasıyla sunumlarını yaptılar. 

Prof. Dr. Salim Ateş Oktar, ‘Mali Suçlar Üzerine Bazı Düşünce ve Değerlendirmeler’ konulu tebliğinde mali suç kavramını, mali suçların diğer suçlardan farkını, aklama suçunu, mali suçlarla ilgili iç hukuk ve uluslararası hukuk kaynaklarını, suçların izlenmesi, tespiti ve önlenmesi konusunda ulusal ve uluslararası çerçevesi gerçekleştirilen çalışma ve anlaşmaları, mali suçlarla ilgili kamusal denetim organ ve süreçlerini, suç faillerine uygulanacak yaptırımları genel bir çerçeve içerisinde sundu. 

Prof. Dr. Ali Rıza Gökbunar, terör suçları ve bu suçların mali yönünü, aklama suçu ile ilişkisini, bu kategorideki suçların Türkiye’nin jeopolitik bağlantısını, mali suçların Türkiye ekonomisine maliyetini, bu suçların önlenmesi için alınması gereken siyasi, hukuki ve iktisadi tedbirleri açıkladı. 

Doç. Dr. Yasemin Taşkın, "Şüpheli İşlem Bildirimi ve Hukuki Sonuçları" konulu tebliğinde aklama suçlarıyla ile ilgili şüpheli işlem bildirimlerini, bu bildirimlerde bulunmakla yükümlü olan kişi ve kurumları, bildirimlerin kanun ve usul dairesinde yapılmaması halinde uygulanacak yaptırımları 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ile ilgili ikincil mevzuat hükümleri çerçevesinde açıkladıktan sonra, şüpheli işlemlere ilişkin yıllar itibariyle yapılan bildirimleri, şüpheli işlem bildiriminde bulunan yükümlü gruplarını ve bu gruplara uygulanan yaptırımları değerlendirdi.

Araş. Gör. Ezgim Yavuz “Mali Açıdan Blockchain Sistemi” konulu tebliğinde Blockchain Teknolojisini, bu teknolojinin kullanım alanlarını ve mali açıdan yaratması muhtemel sorunları ortaya koydu. 

Panelin bitiminde katılımcılara teşekkür belgesi ve plaketlerinin takdim edilmesi ile 82. Yıl kuruluş etkinliği sona erdi.