ÖLÜMÜNÜN 35. YILDÖNÜMÜNDE Prof. Dr. CAVİT ORHAN TÜTENGİL’in ANISINA - 06.12.2014

cavit_tutengil

Prof.Dr.Cavit Orhan TÜTENGİL

ÖLÜMÜNÜN 35. YILDÖNÜMÜNDE

Prof. Dr. CAVİT ORHAN TÜTENGİL’in ANISINA

Değerli Öğretim Üyemiz

Fakültemizin değerli öğretim üyelerinden Hocamız Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil'in aramızdan ayrılışının 35.yılı anısına düzenlenen anma programı ve etkinliğe katılımınız bizi onurlandıracaktır.
6 Aralık 2014 Cumartesi günü saat 11.00'da Hocamız Zincirlikuyu’da mezarı başında anılacak ve sonrasında 13.00-17.30 saatleri arasında İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası'nda bir etkinlik düzenlenecektir.

Anma ve etkinlik programı aşağıda belirtilmiştir.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. İzzettin Önder

Barış Yıldırım

6 Aralık 2014

Yer: İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası İstiklal Cad. N0.146   Odakule İş Bankası yanı Beyoğlu/İstanbul

İFMC Facebook sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

www.facebook.com/iktisat.fakultesi.1

Prof.Dr.Cavit Orhan TÜTENGİL

(d. 1921 Tarsus, ö. 7 Aralık 1979 İstanbul) Türk akademisyen.

İlk ve ortaokulu Tarsus'da bitirdi. Lise eğitimini 1940 yılında İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun oldu. 1944-53 arasında Antalya ve Diyarbakır liselerinde Felsefe Grubu Dersleri öğretmenliği yaptı. Kepirtepe ve Aksu Köy Enstitülerinde çalıştı. MEB tarafından iki yıllığına incelemelerde bulunmak üzere İngiltere'ye gönderildi. 1953 yılında Sosyoloji asistanı olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde akademik yaşamına başladı. Doktorasını "Monteisque Siyasi ve İktisadi Düşünceleri" üzerine yaptı. 1960 yılında doçent oldu. 7 Aralık 1979 yılında evinden üniversiteye giderken silahlı saldırıya uğradı ve öldü.

Temel ilgi alanı "Gelişme Sosyolojisi" idi. Tütengil'e göre, Türkiye, bir geçiş ülkesidir. Bu geçişte pusula ise Atatürk'ün düşünceleridir. Atatürk'ün gençlere öğütleri arasında yer alan "benim yapmak istediklerimi tamamlayınız" sözü onun için özel bir yere sahip olmuştur. 10 yıla varan öğretmenliği sırasında, eğitim sorunlarına sadece kuramsal değil, pratik düzeyde de öneriler getirmiştir. Tütengil, yıllarca Cumhuriyet Gazetesi'nde denemeler yazmıştır.

Eserleri:

Köy Enstitüsü Üzerine Düşünceler (1948),

Ziya Gökalp Bibliyoğrafisi (1949,

Prens Sebahattin (1954),

Monteisque'nün Siyasi ve İktisadi Fikirleri (1954),

Ziya Gökalp Üzerine Notlar (1956),

Prens Sebahattin (1954),

İçtimai ve İktisadi Bakımdan Türkiye'nin Kara Yolları (1961),

Dr.Rıza Nur Üzerine (1965),

Diyarbakır Basını ve Bölge Gazeteciliğimiz (1966),

Azgelişmiş Ülkelerin Toplumsal Yapısı (1966),

Köy Sorunu ve Gençlik (1967),