İktisat Fakültesi Akreditasyon Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

13.12.2020 tarihinde Fakültemizin tüm akademik personelinin katılımı ile akreditasyon süreci için fikir alış verişi hedefiyle online platformda bir toplantı gerçekleştirildi.  Yaklaşık 3 saat süren etkinliğin açılış konuşması İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorgun tarafından yapıldı. Fakültemizin Akreditaston Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Demirbaş’ın modern ettiği toplantıda, konuk konuşmacımız ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Akreditasyon Koordinatörü Sayın Doç. Dr. Seda Tolun Tayalı oldu.

Açılış konuşmasında fakültemiz mensuplarının Pazar günü bu kadar yüksek bir katılım ile etkinliğimize gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Yorğun; Fakültemiz bölümlerinin akreditasyon sürecinin hızlı bir şekilde program dâhilinde gerçekleştirildiğini ve bu amaç dâhilinde oldukça ciddi çalışmaların yapıldığına dikkat çekti. Bu bağlamda süreci yönetmek için 7 adet komisyon kurulduğuna ve bu komisyonların yaptıkları çalışmalara da atıfta bulunan Prof. Yorğun; Akreditasyon sürecinin Fakülte bazında değil bölümler bazında gerçekleştiğini hatırlatarak, bütün bölümlerimizin bütün hocaları ve asistanlarının bu işe odaklanmalarının gerekliliğini tekrarladı ve Fakültemizdeki 8 lisans programımızın tamamı için akredite olunduğunu belirtti.

Akreditasyon için şubatta akreditasyon komisyonun ön rapor verilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Prof. Yorğun’un açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. Seda Tolun Tayalı akreditasyon süreci hakkında kendisinin ve fakültesinin deneyimlerinden bahsettiği konuşmasına başladı.

Akreditasyon kurumlarına karşı fakültelerde bazı unsurların yanlış algılara sahip olduğundan bahseden Doç. Dr. Tayalı, bunun direktif vermek olarak algılanmaması gerektiğinden bahsetti. Akreditasyonun tek tipleşme değil, ortak bir paydada buluşmayı isteyen bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tayalı;  bu bağlamda akreditasyon kurumlarının tüm paydaşlarla toplantılar yaptığının altını çizdi.

Fakülte ve kişisel deneyimlerinden yola çıkarak “Akreditasyon süreci fakülteye ne kazandırdı?” sorusuna da cevap veren Doç. Dr. Tayalı; bu bağlamda işletme fakültesinin kazandığı tanınırlığa dikkat çekti. Bu sayede Öğretim üyesi ve öğrenci değişim programlarında tercih edilen bir hale geldiklerinden ve başka ülkelere rahatlıkla öğrenci gönderebildiklerini de sözlerine ekledi. Akredite olduklarını bildirdikleri anda uluslararası kurumlardan çok rahat bir işbirliği elde ettiklerinden bahseden Doç. Dr. Tayalı; özellikle akademisyenlerin yurtdışında büyük bir avantaja sahip olduklarını söyledi. Öğrenciler için gerçekleşen avantajlardan da bahseden Doç. Dr. Tayalı; mezun öğrencilerin yurtdışında bazı sınavlardan muaf tutulduklarını ve bunun dışında birçok önemli avantaja da sahip olduklarını söyledi.

Bu sürecin bir tek tipleştirme olmadığını tekrar belirten Doç. Dr. Tayalı; aksine bu sürecin akademisyen ve fakülte bazında güçlü yönleri öne çıkaran bir yapıya sahip olduğunu sözlerine ekledi. Tescillendirilmenin akademisyen ve öğrencilerin güvenini de arttıran bir olgu olduğunu da belirten Doç. Dr. Tayalı; Bu sayede Avrupa ülkeleri ile gerçekleşecek mobilizasyonu da arttıracağını belirtti. Bu bağlamda diğer üniversiteler ile de çift diploma programlarının hız kazanacağını söyleyen Doç. Dr. Tayalı; bunun üniversite için büyük bir değer ihtiva ettiğinin de altını çizdi.

Konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçen Doç. Dr. Tayalı; fakültesinin akreditasyon sürecindeki deneyimlerinden de bahsederek fakültemiz mensuplarının sorularını Prof. Dr. Dilek Demirbaş ile birlikte yanıtladı.

Fakültemizin akademik kadrosunun 200 kişiye yakın bir sayı ile yüksek bir katılım gerçekleştirdiği ve yaklaşık 3 saat süren toplantının tamamında aktif katılım gösterdiği “Akreditasyon Bilgilendirme Toplantısına” gösterdikleri ilgiden dolayı tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.