Bölüm Başkanından

Sevgili öğrenciler hoş geldiniz,

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, 70 yıla yaklaşan bir birikimin ışığında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden köklü bir akademik alt yapıya sahip bulunmaktadır. Bizlerle birlikte bu birikime paydaş olmak, sadece nitelikli akademik bir eğitim sürecine katılmak değil, onun ötesinde büyük bir ailenin üyesi olmak anlamına gelmektedir.

Bölümümüz aynı zamanda 80. yılını kutlayan İktisat Fakültesi’nin disiplinlerarası akademik geleneğine dayanmaktadır. Bu nedenle, ders programımızda İktisat, Maliye, Sayısal Yöntemler, İşletme alanlarında da derslere yer verilmektedir. Öğrencilerimiz, sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinde temel dersleri seçkin bir akademik kadrodan alabilmekte, analitik ve eleştirel düşünceyi önceleyen, geniş bir tarihi planın yanı sıra küresel, güncel bilimsel konulara da değinen çok boyutlu analitik bir bakış açısına sahip olabilmektedirler.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere iki farklı anabilim dalı altında yapılanmıştır. Siyaset Bilimi altında, siyaset teorisi, siyaset düşüncesi, karşılaştırmalı siyaset ve Türk siyasal hayatı konularında dersler verilirken, Uluslararası İlişkiler altında, Uluslararası İlişkiler teorisi, küresel siyaset, politik ekonomi ve bölgesel çalışmalar konularında dersler ile öğrencilerimizin olgu ve sorunlara çok yönlü bakış açısı kazanmaları amaçlanmaktadır.

Bölümümüzde İngilizce hazırlık sınıfı uygulaması bulunmaktadır ve öğrencilerimizin mezun olabilmek için derslerinin en az %30’unu bu dilde verilmekte olan derslerden almaları zorunludur. Ayrıca iki dilde, Almanca ve Fransızca, dil dersleri müfredat programımızda yer almaktadır. Aynı zamanda, Erasmus ve Mevlana değişim programlarıyla da öğrencilerimize yurtdışında akademik eğitim alma imkânlarını da sunuyoruz.

Sevgili gençler,

Türkiye’nin en köklü devlet üniversitesi olarak zengin bir tecrübeye sahibiz. Bu tecrübeye gittikçe artan ulusal ve uluslararası faaliyetimizi; genişleyen, zaman içinde uluslararası bir karakter alan, hem kamu ve özel sektörde, hem de akademide seçkin mezun profilimizi ekliyoruz. Akademik eğitimin yanı sıra sizlere İstanbul’un en tarihi semtinde yer alan kampüsümüzde sunduğumuz sosyal ve kültürel imkânlarla Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü olarak, sizlerle birlikte Türkiye’de alanında prestij sahibi bölümlerinden biri olmaya devam ediyoruz.

Prof. Dr. Haluk Alkan

30/04/2015